Aanpassing Regeling modelvliegen en Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen

Reactie

Naam B.J.L. Moree
Plaats Rijnsburg
Datum 15 mei 2017

Vraag1

Heeft u opmerkingen op de voorgenomen aanpassingen van de Regeling modelvliegen en de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen?
Ik ben een enthousiast model-zwever. Ik ben graag in landelijke omgevingen op stap om op zoek te gaan naar thermiek en zo van de natuur gebruik te maken om mijn zweefvliegtuigen in de lucht te houden.

Mij houdend aan de 'oude' regeling modelvliegen heb ik de afgelopen 12 jaar met veel plezier menig thermiekbel met buizerds, meeuwen, ooievaars en andere modelvliegtuigen kunnen delen.

Op winderige dagen kom ik ook graag op het strand om daar met mijn zwevers in de hellingwind te vliegen. Een dynamische manier van zweven in de smalle 'lift-band' vlak boven en voor het duin.

Ik heb in die tijd nog nooit een gevaarlijk situatie met omstanders of bemande luchtvaart meegemaakt. M.i. was de oude regeling duidelijk genoeg in wat wel en niet toegestaan was. Daarnaast heb ik ook nooit een onvertogen woord van voorbijgangers gehoord over de wijze waarop ik met mijn zwevers in de weer ben.


De nieuwe regelgeving maakt het thermiekzweven op mooie locaties en hellingzweven op het strand vrijwel onmogelijk.

Thermiek blijft niet onder die 50 meter en is ook niet makkelijk binnen 100meter van mijn locatie te houden.

Dit zou vrijwel het einde betekenen voor het beoefenen van deze geweldige tak van modelvliegen en ik kan mij niet vooratellen dat dát de bedoeling van de nieuwe regelegeving is.