Aanpassing Regeling modelvliegen en Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen

Reactie

Naam JPH Schiks
Plaats Elst
Datum 22 mei 2017

Vraag1

Heeft u opmerkingen op de voorgenomen aanpassingen van de Regeling modelvliegen en de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen?
Mijn standpunt blijft zoals jullie consulatie in 2015 :

https://www.internetconsultatie.nl/veiligheidsregelgeving_drones/reacties

Als ik kijk naar de clubs waar Zwevers en zware toestellen gewoon op 150-300 meter boven een snelweg en spoorlijn kunnen vliegen dan begrijp ik niet goed waarom er geen soepelere regels komen voor droneracers. De mensen die deze hobby met veel liefde en plezier beoefenen doen dit met veel verantwoordelijkheid op vaak afgezette parcours en vliegen niet hoger dan 5-20 meter, vaak nog veel lager door gates. De 100 meter horizontaal is dan natuurlijk absurd weinig.

Ten aanzien van de specifieke sport die ik samen met een steeds groter wordende groep beoefen, zie ik graag eerder een specifieke wijziging m.b.t. Artikel 2b van de Regeling Modelvliegen. Nog niet eerder is er specifiek aandacht geweest om deze regel voor het FPV-racen onder gecontroleerde omstandigheden te versoepelen.

Laat gewoon eens een bestuursverantwoordelijke komen kijken bij een georganiseerde FPV race. In heel veel gemeentes zou men ook op braakliggende terreinen of velden een gecontroleerde raceomgeving kunnen creëren. Misschien een soort van modelvliegveld voor fpv multicopters zodat de vele aanhangers op een veilige en legale manier deze hobby kunnen beoefenen.

Met vriendelijke groet,
Jeroen Schiks