Aanpassing Regeling modelvliegen en Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen

Reactie

Naam www.imeco.nl (JJ den Ridder)
Plaats Breda
Datum 22 mei 2017

Vraag1

Heeft u opmerkingen op de voorgenomen aanpassingen van de Regeling modelvliegen en de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen?
Beste lezer,

Ik heb de internet consultatie gelezen rondom Aanpassing Regeling modelvliegen en Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen.

Ik onderschrijf de noodzaak van veilige en verantwoorde integratie van drones in het Nederlandse luchtruim.

Echter, ik ben het niet eens met de door u genoemde instrumenten om dit te bereiken. Verantwoordelijkheid en veiligheid kan alleen met opvoeding en bewustwording worden bereikt.

Ik vraag u dan ook dringend om de informatievoorziening naar bedrijven, burgers, handhavers en bestuurders sterk te verbeteren. Het begint met verplicht bijleveren van actuele regelgeving bij verkoop van op afstand bestuurbare luchtvaartuigen en frames zodat operators altijd in aanraking komen met de wettelijke bepalingen.

Daarnaast dient elk verkooppunt, zowel offline als online, de regelgeving zichtbaar uit te dragen. En tevens dienen lokale overheden hun regio effectief te informeren, momenteel is daar nog een enorm gebrek aan kennis rondom dit onderwerp.

Daarnaast heb ik de volgende suggesties:

* Laat voor geregistreerde professionals de mogelijkheid bestaan om te opereren nabij ongecontroleerde luchthavens, als daarvoor geen bezwaar bestaat bij de beheerder.

* Laat voor ROC-light vliegers de mogelijkheid bestaan om operaties uit te voeren nabij ongecontroleerde luchthavens, als daarvoor geen bezwaar bestaat bij de havenmeester.

* Verander in de Regeling modelvliegen de maximale vlieghoogte naar 100 meter voor alle operators en voer geen horizontale afstandsbeperking in, anders dan het VLOS-criterium.

* Als toelichting op laatstgenoemde punt: Verruim de mogelijkheden van ROC-light vliegers ten aanzien van maximale vlieghoogte en afstand, om zodoende het verschil met recreanten weg te nemen. Deze groep professionals vormt eerder een voorbeeldfunctie dan een gevaar.