Aanpassing Regeling modelvliegen en Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen
Reactie
Naam
|
privé (Eric-Jan Oud)
|
Plaats
|
Haarlem
|
Datum
|
19 mei 2017
|
Vraag1
Heeft u opmerkingen op de voorgenomen aanpassingen van de Regeling modelvliegen en de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen?
De maximaal 50 m hoogte is overmatig restrictief. 120m (400ft) in luchtruim klasse G was een prima grens die ook nog praktische waarde heeft. 50m is echt te weinig om ruim boven bomen uit te komen, bijvoorbeeld. Daarmee wordt overschrijding van deze grens meer regel dan uitzondering in de praktijk van de hobbymatige drone vlieger.
Ook de afstand van maximaal 100m is een te restrictieve. "Line of Sight" is een reële beperking en maakt de maximale afstand meteen afhankelijk van de grootte van de drone. Voor een 90mm Tiny Whoop is 100 m te ver, maar voor een Inspire 2 is minder dan 50 m al bijna gevaarlijk.
Ook hier geldt: overmatig restrictieve regelgeving leidt alleen maar tot op grotere schaal negeren van de regelgeving. Zeker als het handhavingsniveau blijft zoals dat nu is. Het moet allemaal een beetje reëel en in verhouding zijn. Het moet uit te leggen zijn aan een eenvoudige consument die net zijn drone bij de MediaMarkt uit de schappen heeft geplukt. Als ander verkeer in luchtruim klasse G vanaf 500 ft mag vliegen, dan is het prima uit te leggen da 400 ft het maximum is en dat in de buurt van vliegvelden lager of niet gevlogen mag worden.
Ik zou eerder inzetten op kennis en capaciteit bij handhavers dan op verscherping van restricties. Dat laatste leidt alleen maar tot meer overtredingen, omdat het het algemene gedrag niet beïnvloedt (zeker niet van de mensen die nu al de regelgeving te restrictief vinden). Handhaving, daarentegen, zou wèl een positief effect op het gedrag kunnen hebben - zeker in combinatie met publicatie van opgelegde straffen.
Eric-Jan Oud
piloot van zowel sportvliegtuig als drones (beide recreatief)