Aanpassing Regeling modelvliegen en Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen
Reactie
Naam
|
MVC Pegasus (N. Koning)
|
Plaats
|
Bovenkarspel
|
Datum
|
17 mei 2017
|
Vraag1
Heeft u opmerkingen op de voorgenomen aanpassingen van de Regeling modelvliegen en de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen?
De regeling modelvliegen zoals we die nu kennen functioneert in mijn ogen goed.
Het Drone vliegen (ook het FPV met waarnemer) kan in mijn ogen met dezelfde bepalingen beoefend worden zoals deze in de regeling modelvliegen staat beschreven, waarom zou je dit luchtvaartuig anders bekijken dan een vleugelvliegtuig?? Een modelhelikopter doet hetzelfde wat een Drone doet.
Het FPV Drone-racen zou op daarvoor aangestelde modelvliegvelden zonder verder beperkende maatregelen beoefend moeten kunnen worden gezien de beperkte straal waarin zij vliegen evenals de beperkte hoogtes waarop zij vliegen. De aangestelde modelvliegvelden liggen zodanig ver van objecten waar zij gevaar voor op zouden kunnen leveren, dat verder gaande beperkingen hun doel compleet voorbijschieten (overkill), regelgeving in de afgegeven vergunning voor die terreinen van modelvliegclubs volstaan hierin ruimschoots.
Wat betreft de meldplicht voor het beroepsmatig gebruik van drones zou je een onderscheid moeten maken voor bebouwde kom, mensenmassa’s en buitengebied.
Voor de bebouwde kom zou een melding enkele weken voorafgaand bij betreffende gemeente moeten kunnen volstaan.
Boven of nabij een mensenmassa/evenementen zou je met een vergunning moeten werken om het aantal Drones te kunnen reguleren met het oog op de veiligheid.
Voor een buitengebied (uitgezonderd natuurgebied waar een vergunning van beheerder nodig zou zijn) zou je zonder verdere beperking beroepsmatig vluchten/opnamen moeten kunnen maken.