Aanvullingsregeling geluid Omgevingswet
Reactie
Naam | DGMR Software B.V. (Theo Verheij) |
---|---|
Plaats | Den Haag |
Datum | 20 juli 2020 |
Vraag1
Hebt u opmerkingen over de concept-aanvullingsregeling?Het is mogelijk om op alle onderdelen van de ontwerpregeling en de bijbehorende nota van toelichting een reactie in te brengen. Indien mogelijk, graag uw reactie rubriceren per thema.
Let op: De consultatie van deel 1 en deel 2 geldt alleen voor de AANVULLINGEN van de Omgevingsregeling, die met revisies zijn aangegeven. Voor de volledigheid zijn ook de ongewijzigde delen van de Omgevingsregeling opgenomen, maar die liggen NIET ter consultatie. De Omgevingsregeling is immers al ter consultatie gelegd en is sinds 22 november 2019 officieel gepubliceerd.
Opmerkingen BIJLAGE IVf (REKEN- EN MEETMETHODE GELUID INDUSTRIE)
Reflectieberekening
1. In hoofdstuk 3.2.3.3 (Drefl) staat “het geluid kan via een reflectie (zoals bij een optische spiegeling) het immissiepunt bereiken (zie Figuur 3.3).“
Het is niet duidelijk of dit een 3D spiegeling is of alleen in het platte vlak (2D). Het is beter om te beoordelen of de kromtestraal het reflectielichaam raakt.
2. In tabel 3.2 (waarden voor de reflectiecoëfficiënt ?) wordt voor een cilinder de voorwaarde RBM << RIM gegeven. Dit is onduidelijk en niet in software te implementeren.
3. Het is niet duidelijk op welke wijze horizontale omwegen berekend dienden te worden in geval van een reflectieberekening. De beschreven methodiek is niet toepasbaar bij een reflectie, het is dan ook beter om aan te geven dat bij een reflectieberekening geen horizontale omwegen worden beschouwd.
Schermwerking
1. In hoofdstuk 3.2.3.4 (Dscherm) staat dat de bovenrand LR van het scherm hoeft niet horizontaal te zijn. Hierdoor is de horizontale omwegberekening onduidelijk wanneer het scherm bijvoorbeeld afloopt naar 0m hoogte.
2. In de routine voor het vervangend scherm staat dat sl en sr worden bepaald door de verst verwijderde verticale hoeklijnen van het gebouw ter linker- en rechterzijde van V. Dit gaat fout bij niet-rechthoekige gebouwen waarbij zo’n punt ‘achter’ de punt of de bron kan liggen. Beter is om met de ‘rubber-band’ methode om het gebouw heen te rekenen.
Deze methodiek kan voor alle horizontale omwegberekeningen worden toegepast.
Vegetatiegebieden
1. In tabel 3 van hoofdstuk 3.2.3.5 wordt een afstandsonafhankelijke demping gegeven bij doorsnijding van een vegetatiegebied waarbij met maximaal 4 gebieden mag worden gerekend. Dit betekent dat de demping kan worden verdubbeld door één strook in 2 stroken op te delen.