Wijziging bijlage 10 van de Activiteitenregeling milieubeheer

Reactie

Naam Geveke (Dhr. D. Meihuizen)
Plaats Amsterdam
Datum 29 oktober 2018

Vraag1

Partijen worden uitgenodigd om op alle onderdelen van het wijzigingsvoorstel en de IAK inhoudelijk te reageren. Hierbij kan bijvoorbeeld ingegaan worden op de toepasbaarheid of relevantie van afzonderlijke maatregelen,
De huidige lijst van energiebesparende maatregelen is voor perslucht nog niet volledig. Hoewel in DBO (Doelmatig Beheer en Onderhoud) gesproken wordt over het 'controleren en instellen van de persluchtdruk' is het verlagen van de werkdruk daadwerkelijk mogelijk en levert zodoende gegarandeerd een aanzienlijke besparing op.
Een flow-drukregelaar (niet te verwarren met een reduceer) is een nog relatief onbekende techniek die interessante besparingen weet te genereren. Een flow-drukregelaar levert namelijk gegarandeerd een extreem stabiele werkdruk op. Hierdoor is de werkdruk verder te verlagen naar het minimaal benodigde in de productieruimte. Onze ervaring leert dat dit ervoor zorgen dat er een drukverlaging van wel meer dan 1 bar mogelijk is. Dit is ca. 6% energiebesparing.

Een compressorinstallatie kan niet voorkomen dat achterin de productieruimte grote drukschommelingen aanwezig zijn. Dit komt door de traagheid van het systeem.
Een flow-drukregelaar wordt in lijn geïnstalleerd kort achter een buffervat. Hier elimineert de flow-drukregelaar de traagheid met een drukverschil tussen de opwekkingsdruk van perslucht en de werkdruk van leidingnet.

Drukdippen worden geëlimineerd door de aanwezige perslucht op een hogere druk in het buffervat gecontroleerd te laten vrijkomen door de flow-drukregelaar. Dit zorgt voor zeer stabiele druk in het leidingnet minder dan 0,1 bar.

Deze techniek werkt ook met een persluchtinstallatie die reeds is voorzien van toerengeregelde compressor en/of installaties die zijn voorzien van een compressormanagement systeem.
Wel moet onderzoek uitwijzen of de buffercapaciteit voldoende groot is t.o.v. het afnameprofiel.

Terugverdientijden van < 5 jaar bij een elektrisch verbruik voor de persluchtopwekking vanaf 500 MW/jaar.

Bijlage