Wet adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers
Reactie
Naam
|
Heetman Advies (G.J.J.J. Heetman)
|
Plaats
|
Leidschendam
|
Datum
|
4 juni 2019
|
Vraag1
Wilt u reageren op de Wet adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te downloaden.
Het heeft veel te lang geduurd voordat dit advies van de Commissie Dijkstal is opgenomen in een wetsvoorstel. Ook na het vaststellen van de 'Integrale visie op de (rechts)positie van politieke ambtsdragers' in 2015 en het Algemeen Overleg van 25 mei 2016 verdienen politieke ambtsdragers het dat nu haast wordt gemaakt met het in procedure brengen van het definitieve wetsvoorstel en vervolgens het instellen van het adviescollege. Uitgaande van de gebruikelijke looptijd van de behandeling van een wetsvoorstel zal het pas medio 2021 zijn dat het voorstel kracht van wet krijgt. Daarna zal het adviescollege nog moeten worden samengesteld en zijn taak op moeten pakken. Het zal dan bijna 20 jaar geleden zijn dat de Commissie Dijkstal haar advies tot het instellen van een dergelijk college heeft aangereikt.
Los daarvan is de doelstelling van een dergelijk college zeer toe te juichen. Er is altijd sprake van de nodige schroom voorstellen tot wijziging van de rechtspositie van politieke ambtsdragers op de agenda te zetten. Niet voor niets presenteerde de Commissie Dijkstal dan ook een evenwichtig pakket aan aanpassingen van de rechtspositie dat vooral zowel verbeteringen als verslechteringen van de rechtspositie bevatte. Door de financieel-economische crisis is de evenwichtigheid uit het pakket gehaald. Mede daardoor ging de schroom om aanpassingen voor te stellen weer opgeld doen.