Aanpassing beleidswaardebepaling woningcorporaties

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 26 september 2023

Vraag1

Vindt u de wijzigingen in de manier waarop de beleidswaarde wordt berekend helder en werkbaar?

Verwacht u dat de wijzigingen leiden tot een beleidswaarde die beter past bij de sociale huursector?

Verwacht u dat de uitkomsten van de beleidswaarde beter voorspelbaar en stabieler zullen zijn?

Denkt u dat de beleidswaarde na de wijzigingen leidt tot een beter herkenbare beleidswaarde?


Allereerst vind ik de wijzigingen in de beleidswaarde helder werkbaar. Disconteringsvoet niet meer afhankelijk van de markt was nodig. Eindwaardebegrip gaf soms niet uitlegbare uitkomsten, we juichen toe dat dit vervangen wordt voor een langjarige beschouwingsperiode. In onderhoud wijzigt er niet zo veel, behalve dat dit tot timingsverschillen leidt in de kasstromen ten opzichte van de oude methode. Ook vaste bedragen voor rode labels is prima werkbaar voor ons, omdat we dit in de disconteringsvoet van de marktwaarde corrigeerden. Die valt weg door de sociale disconteringsvoet.

Of de beleidswaarde beter past bij de sociale huursector vind ik moeilijk te voorspellen. Dat hangt af van de hoogte van de disconteringsvoet en dit representatief is voor het risicoprofiel van de sector.

De uitkomsten worden voor mij beter voorspelbaar en zeker niet stabieler. Ook dit hangt af van fluctuaties in de jaarlijkse disconteringsvoet. De overige factoren komen dichtbij de oude bedrijfswaarde en die was goed voorspelbaar.

Mijn vermoeden is wel dat de beleidswaarde beter herkenbaar zal zijn, maar ik vraag me af of deze waarde correspondeert met de realiseerbare waarde van de corporaties. Er zijn nogal wat noodzakelijke investeringsingrepen nodig om het vastgoed 60 jaar te kunnen exploiteren. In mijn beleving geeft deze waarde nog steeds een te hoge werkelijkheid en wordt technische en functionele veroudering nog steeds niet meegenomen.