Besluit tot wijziging van diverse besluiten in verband met de aanpassing van de methodiek voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen en de inijking van energielabels
Reactie
Naam
|
Natuurlijk Rendement (E. Gerritsen)
|
Plaats
|
Limmen
|
Datum
|
17 oktober 2019
|
Vraag1
Er kan gereageerd worden op het gehele besluit en de nota van toelichting.
De regelgeving sluit aan bij de doelgroepen die verplicht worden maatregelen te treffen (Coöperaties, Utiliteit en investeerders).
Omdat er voor particuliere woningbezitter geen eis bestaat om de woning naar een hogere klasse te verduurzamen, is het oude en nieuwe label niet meer dan een verplichting (en draagt slechts zeer beperkt bij aan het verhogen van de bewustwording).
Ook het nieuwe label biedt namelijk geen plan van aanpak om te verbeteren. Zonder maatwerkadvies span je het paard achter de wagen en is het alleen een verplichte vaststelling. Iemand verplichten daar veel meer voor te betalen dan nu, zonder dat zij daar werkelijk wat aan hebben, zal het draagvlak zeker niet vergroten.
Als we particuliere woningbezitters werkelijk tot actie willen aansporen, moet er ofwel een verplichting tot actie komen, ofwel een maatwerkrapport standaard verplicht worden.
De meerkosten voor een maatwerkadvies, zouden via een subsidie (te incasseren door de Energieadviseur), kunnen worden 'geschonken' zodat woningbezitter ten minste een praktisch document krijgen waarmee verduurzamingsstappen kunnen worden gepland. Dit zal bewustwording vergroten en aanzetten tot nemen van stappen.