Wijzigingsbesluit depositogarantie 2024

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Almere
Datum 10 november 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het Wijzigingsbesluit depositogarantie 2024? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden. 
Een stap in de goede richting.
Wel een aantal kanttekeningen/vragen.

- Waarom wordt niet uitgewerkt via welke kanalen relevante informatie verspreid dient te worden? Het publiceren in een krant (kies maar welke? Vandaag krant A en morgen krant B?), of publiceren op een website (kijkt u wel even elke dag of er nieuws op staat?) kan nauwelijks zorgvuldig beleid genoemd worden. De beoogde flexibiliteit en passen bij de tijdsgeest leiden nu tot onzekerheid.

- Als ik het goed heb mag de garantietermijn ook tot 12 maanden opgerekt worden. Wat is het bezwaar om dat te doen? Wederom, er dient zekerheid geboden te worden en als banken hun werk naar behoren doen (dus ook risico's adequaat afdekken en niet afwentelen op de maatschappij) dan zou de garantietermijn zelfs levenslang moeten kunnen zijn!

- In hoeverre wordt rekening gehouden met de inflatie (indexering)? De grens van 500k is arbitrair (net genoeg voor de aankoopsom van een gemiddeld rijtjeshuis anno 2023) maar als de inflatie hoog blijft dan is binnen 10 jaar al een miljoen nodig om dezelfde dekking te garanderen. Het is toch niet de bedoeling dat de dekking door inflatie sluipenderwijs uitgekleed wordt?