Besluit loonkostensubsidie en normbedragen studietoeslag Participatiewet 2021 en regeling loonkostensubsidie Participatiewet 2021

Reactie

Naam R.C.B. Talbot
Plaats Wassenaar
Datum 13 augustus 2020

Vraag1

Graag vernemen wij uw reactie op het concept-besluit en de concept-regeling.
Met betrekking tot de individuele studietoeslag:
Het bedrag van maximaal €300,00 euro (18% van het WML) is absoluut onvoldoende. Dit bedrag komt nog steeds niet in de buurt van de, inmiddels vervallen/verhoogt naar 70-75% van het WML, studieregeling in de Wajong 2010.
Daarnaast heeft de Wajong ook nog mogelijk aftrek voor studiekosten en andere zaken (zorgkosten o.a. en jonggehandicaptenkorting) die studenten met een handicap die niet kunnen werken naast hun studie onder de participatiewet niet hebben, maar wel moeten betalen.
Recent is gebleken dat de student zonder handicap gemiddeld per maand meer dan €500 euro bijverdiend en ook zij hebben toegang tot het belastingstelsel, waar studenten onder de Participatiewet met een handicap dit niet hebben. Gehandicapte studenten die niet naast hun studie kunnen werken in de Participatiewet ontvangen dus minder dan andere gehandicapte studenten die nog onder de Wajong studeren én minder dan wat medestudenten gemiddeld per maand verdienen met hun bijbaan. Het gevolg is dat zij dus meer moeten lenen en alsnog niet rond kunnen komen. Dit levert een achterstand op voor de rest van hun leven.
Het harmoniseren van alle studieregelingen voor studenten met een handicap is mijn inziens de beste oplossing, wat inhoudt dat de individuele studietoeslag, net als de Wajong 2010, naar 70% van het WML gaat en de Wajong 2015 (voor degene die na hun studie ook niet kunnen werken) op 75% blijft. Het is daarnaast ronduit pijnlijk om te zien dat de studenten die afhankelijk zijn van de individuele studietoeslag moeten wachten tot januari 2021 voor de broodnodige verhoging die al jaren nodig is naar ongeveer 18% van het WML (en dus niet eens de 25% van het WML, zoals te laag is bevonden voor de gehandicapte studenten die een levenslange Wajonguitkering hebben doordat zij voor 2015 18+ zijn geworden).
Wat nodig is: het gelijktrekken van alle studieregelingen voor gehandicapte studenten die na hun studie wél arbeidsvermogen hebben, dus naar 70% van het WML en de invoering hiervan ook per 1 september 2020, net zoals heeft plaatsgevonden bij de harmonisering van de Wajong.

Bijlage