Vernieuwd Beleid Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Reactie
Naam | NEN, Nederlands Normalisatie Instituut (MSc. RGJ Boon) |
---|---|
Plaats | Delft |
Datum | 21 maart 2018 |
Vraag6
Eerlijke handelIn het regeerakkoord staat dat het kabinet actief zal inzetten op eerlijke vrijhandel, exportbevordering en handelsverdragen, die rekening houden met VN-standaarden en rechtszekerheid.
Vraag 6: Heeft u concrete suggesties voor hoe het kabinet kan bevorderen dat internationale handel en investeringen bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen?
Vertrouwen in de markt is van cruciaal belang voor internationale handel. Het is voor importerende en exporterende bedrijven belangrijk om te weten dat de producten of diensten van goede kwaliteit zijn en niet schadelijk voor bijvoorbeeld de gezondheid of het milieu. Internationale afspraken vastgelegd in formele internationale ISO (International Organization for Standardization) normen zorgen voor een gelijk level-playing-field, zodat concurrentie niet plaats vindt ten koste van bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden, milieu, kwaliteit, of veiligheid.
Van ISO zijn 162 landen lid. Ook OS-landen werken actief mee aan normalisatie. Hiermee hebben ze invloed op de afspraken waaraan hun export producten moeten voldoen. Via nationale normalisatieinstituten kunnen belanghebbenden actief meepraten over de inhoud van normen. Normalisatieinstituten in OS-landen hebben onvoldoende capaciteit en middelen om een goede invulling aan deze rol te geven. Belanghebbenden in OS-landen hebben daardoor minder invloed op de inhoud van de internationale normen. Via twinning agreements worden nationale normalisatieinstituten in OS-landen, versterkt in het uitvoeren van hun rol. Ze ontvangen training over formele ISO procedures en het voeren van een ISO secretariaat, en de oprichting van nationale normcommissies. Sterke normalisatieinstituten in OS-landen dragen bij aan eerlijke handel. Hoewel NEN regelmatig verzoeken voor twinning agreements ontvangt kan NEN wegens gebrek aan eigen middelen niet altijd hieraan meewerken. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan hierin een ondersteunende rol spelen.
Diverse normalisatieprojecten dragen concreet bij aan de SDGs. Op dit moment wordt er door ISO gewerkt aan communicatiemiddelen over ISO normen en de SDGs (verwacht vanaf zomer). De impact van normen op de SDGs is zeer groot, maar normtoepassers zijn zich hier niet van bewust. NEN wil ook Nederlandse belanghebbenden informeren over de bijdrage aan de SGDs die bedrijven en andere organisaties leveren middels de toepassing van normen. Het Miniserie van Buitenlandse Zaken kan een ondersteunende rol spelen in het ontwikkelen van communicatiemiddelen voor Nederlandse belanghebbenden.
Graag verwijzen we naar één voorbeeld, uit ons bestand van 33.000 normen, die met financiering van RVO mogelijk is gemaakt. Nederlandse (NEN) twinning met Ghana en Ivoorkust voor de ontwikkeling van een cacao standaard. Zie hiervoor het persbericht van ISO: https://www.iso.org/news/2016/09/Ref1936.html
Vraag7
Verdienvermogen van NederlandDe overkoepelende ambitie is om de export- en investeringspositie van Nederland versterken zodat we in 2030 meer aan het buitenland verdienen en daardoor meer banen genereren. Via handel leveren wij een actieve bijdrage aan het realiseren van de SDG’s.
Het kabinet wil werken aan eerlijke vrijhandel, verduurzaming en aanpassing van het handelssysteem aan de nieuwe economie (o.a. digitalisering) en een proactieve handelsagenda neerleggen om de internationale positie van ondernemend Nederland te versterken. Het kabinet wil investeren in markttoegang voor Nederlandse bedrijven en strategische positionering op bestaande markten en groeimarkten. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen krijgen hulp om de kansen te pakken die de Duurzame Ontwikkelingsdoelen bieden. De ontwikkeling en uitvoering van een nieuwe gezamenlijke publiek-private internationaliseringsstrategie zal leiden tot effectievere handelsbevordering om de groeiende concurrentie het hoofd te bieden en kansen te verzilveren.
Ondersteuning innovatieve oplossingen
Nederland heeft veel potentieel in huis om innovatieve én betaalbare oplossingen te bieden op het terrein van water, voedsel, smart cities, circulaire economie, stedelijke ontwikkeling, duurzame energie, logistiek en gezondheidszorg mede door inzet van nieuwe technologieën zoals nanotechnologie, robotica en fotonica en gebruik van big data, blockchain en kunstmatige intelligentie.
Vraag 7: Met welke innovatieve en creatieve oplossingen en op welke terreinen zou de overheid het bedrijfsleven en kennisinstellingen nog beter kunnen ondersteunen om wereldwijd kennis en kunde te vermarkten?
Vertrouwen in de markt is van cruciaal belang voor internationale handel. Het is voor importerende en exporterende bedrijven belangrijk om te weten dat de producten of diensten die worden geïmporteerd van goede kwaliteit zijn en niet schadelijk voor bijvoorbeeld de gezondheid of het milieu. Normen zorgen voor een gelijk level-playing-field zodat concurrentie niet plaats vindt ten koste van arbeidsomstandigheden, milieu, kwaliteit of veiligheid. Ook is het belangrijk om inzicht te hebben in de werkwijze van bedrijven waar zaken mee wordt gedaan. Om handel te versoepelen maken belanghebbenden internationale normen, afspraken over waar een product, dienst of proces aan moet voldoen.
Via NEN spelen Nederlandse bedrijfsleven en andere organisaties een zeer actieve rol in het agenderen van onderwerpen voor internationale normalisatie. Op de genoemde terreinen van onder meer smart cities, water, en circulaire economie speelt Nederland een leidende rol in het maken van normen. Met name circulaire economie is een groeiend werkveld binnen normalisatie. Belanghebbenden op het gebied van circulaire economie hebben aangegeven hun kennis en werkwijze te willen exporteren via normalisatie. Een ISO commissie met Nederlandse voorzitter en secretariaat is hiervoor de geijkte wijze. Er wordt op dit moment verkend of dit een reële mogelijkheid is. Het Miniserie van Buitenlandse Zaken kan hierin een ondersteunende rol spelen.