Vernieuwd Beleid Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Reactie

Naam NEN (ing. E. Verhoeff)
Plaats Delft
Datum 20 maart 2018

Vraag4

Verduurzamen

Het kabinet wil de internationale actie tegen klimaatverandering versterken en zet in op vergroting van de weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering (SDG13). Het nieuwe nationale klimaatfonds zal zich op deze beide aspecten richten, waarbij wordt ingezet op het mobiliseren van private bijdragen in samenwerking met het (Nederlandse) bedrijfsleven. Nederland wil ertoe bijdragen dat in de periode naar 2030 vijftig miljoen mensen toegang krijgen tot hernieuwbare energie (SDG7). Ook activiteiten op het gebied van duurzaam waterbeheer (SDG6) en klimaatbestendige landbouw in kwetsbare gebieden (SDG2) dragen bij aan de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs.

Vraag 4: Welke innovatieve oplossingen kan de Nederlandse overheid, NGO’s en het bedrijfsleven stimuleren om 1) CO2-emissies terug te dringen (klimaatmitigatie) en 2) samenlevingen helpen zich aan te passen aan klimaatverandering (klimaatadaptatie)?
4-2:
Door inzet van het (inter)nationale instrument normalisatie (standaardisatie) wordt bijgedragen aan enerzijds innovatieve oplossingen en anderzijds breedgedragen methoden/handreikingen voor samenlevingen hoe uitvoering te geven aan adaptie assessment, planning, implementatie, monitoring en evaluatie.

Innovatieve oplossingen: Standaardisatie draagt bij door onder meer het zelfregulerend vermogen van de markt te benutten (PPS), het vergroten van het bereik en impact via kennisdeling en het bevorderen van marktacceptatie en-opschaling van innovatieve oplossingen, methoden en maatregelen. Voor vitale infrastructuur worden momenteel Europese normen aangepast om klimaatbestendigheid te bewerkstelligen.

Adaptie assessment, planning, implementatie, monitoring en evaluatie:
Momenteel zijn door ISO (mondiale standaardisatie) een aantal trajecten in ontwikkeling voor het klimaatadaptatie, zie onder. De overheid zou in samenwerking met NEN een brede Nederlandse betrokkenheid kunnen stimuleren aan deze trajecten. Nederlandse kennis loopt voorop en delen van kennis via ISO standaarden levert bijdrage aan landen in ontwikkeling die breed gedragen best practices benutten. Bovendien zijn er veel relaties met de uitvoering van de Nationale Klimaatadaptatie Strategie en Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie waarbij deze ISO normen een rol kunnen spelen, zoals: standaardisatie stresstest, monitoring indicators voortgang DPRA, risico-dialogen voor overheid, waterschappen, provincies en gemeenten, vitaal & kwetsbaar, etc.

ISO ISO/TC 207/SC 7 Greenhouse gas management and related activities
https://www.iso.org/committee/546318.html
Klimaatadaptatie normen in ontwikkeling:
• ISO 14090 Framework for adaptation to climate change
• ISO 14091 Adaptation to Climate Change – A guidance to Vulnerability Assessmen
• ISO 14092 Requirement & guidance of adaptation planning for organizations including local governments and communities
• ISO 14097 Framework and principles for assessing and reporting investments and financing activities related to climate change
• ISO 37123 Sustainable Development in Communities – Indicators for Resilient Cities

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Emiel Verhoeff, NEN Business Development