Vernieuwd Beleid Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Reactie
Naam | Young Africa (Drs. A.M. Campen) |
---|---|
Plaats | Apeldoorn |
Datum | 13 maart 2018 |
Vraag2
JeugdwerkgelegenheidPrognoses wijzen uit dat het aantal Afrikaanse jongeren (15-24 jaar) tussen 2015 en 2050 zal verdubbelen van 230 miljoen tot meer dan 460 miljoen, en dat in 2050 de helft van de Afrikaanse bevolking jonger zal zijn dan 25. Zonder ingrijpende maatregelen blijft de groei van de werkgelegenheid ver achter bij de bevolkingsgroei. Verbetering van het economisch perspectief van jongeren in Afrika en het Midden-Oosten is hard nodig om migratie aan te pakken en radicalisering te helpen voorkomen.
Vraag 2: Hoe kan Nederland (overheid, bedrijfsleven, sociale ondernemingen, maatschappelijk middenveld, kennisinstellingen) de bevolkingsgroei in Afrika het best adresseren en werkgelegenheid onder jongeren in Afrika en het Midden-Oosten stimuleren?
Als er geen goed opgeleide beroepsbevolking is, dan is het nutteloos om werkgelegenheid te creëren. Daarom moet er eerst geïnvesteerd worden in de enorme potentie die het Afrikaanse continent bezit: haar jonge beroepsbevolking. Door jongeren op te leiden in een vak, gecombineerd met ondernemerschapsvaardigheden, zorg je er niet alleen voor dat zij aan de slag kunnen bij het lokale/internationale bedrijfsleven. Je zorgt er ook voor dat zij zelf werkgelegenheid creëren door bijvoorbeeld hun eigen bedrijf op te richten.
In Afrika is een tekort aan goed opgeleide arbeidskrachten en een tekort aan beroepsopleidingen die aansluiten op de arbeidsmarkt. Bovendien wordt er weinig in beroepsopleidingen geïnvesteerd. Young Africa leidt jongeren op in een vak in combinatie met persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschapslessen in samenwerking met lokale ondernemers. Deze samenwerking heeft drie voordelen: jongeren leren een marktconform vak, ondernemers nemen verantwoordelijkheid voor het opleiden van hun eigen jongeren en de opleidingscentra zijn financieel zelfstandig (franchisemethode, zie bijgevoegde twopager). De effectiviteit van deze methode is in 2017 bekroond door UNESCO - UNEVOC als veelbelovend. 80% van de opgeleide jongeren vindt een baan (2/3 in loondienst, 1/3 start eigen bedrijf). Young Africa is actief in 7 landen in zuidelijk Afrika met 9 opleidingslocaties waar jaarlijks 3000 jongeren opgeleid worden. Inmiddels trainen we ook anders organisaties in deze methode om deze (gedeeltelijk) toe te passen in eigen context.
Nederland kan de problematiek het best adresseren door te investeren in lokale oplossingen die er al zijn, o.a. in deze bewezen en op te schalen methode voor beroepsonderwijs die lokale krachten op een duurzame wijze mobiliseert.