Vernieuwd Beleid Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Reactie

Naam Cordaid (Mw. M. Loof)
Plaats Den Haag
Datum 19 maart 2018

Vraag4

Verduurzamen

Het kabinet wil de internationale actie tegen klimaatverandering versterken en zet in op vergroting van de weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering (SDG13). Het nieuwe nationale klimaatfonds zal zich op deze beide aspecten richten, waarbij wordt ingezet op het mobiliseren van private bijdragen in samenwerking met het (Nederlandse) bedrijfsleven. Nederland wil ertoe bijdragen dat in de periode naar 2030 vijftig miljoen mensen toegang krijgen tot hernieuwbare energie (SDG7). Ook activiteiten op het gebied van duurzaam waterbeheer (SDG6) en klimaatbestendige landbouw in kwetsbare gebieden (SDG2) dragen bij aan de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs.

Vraag 4: Welke innovatieve oplossingen kan de Nederlandse overheid, NGO’s en het bedrijfsleven stimuleren om 1) CO2-emissies terug te dringen (klimaatmitigatie) en 2) samenlevingen helpen zich aan te passen aan klimaatverandering (klimaatadaptatie)?
Klimaatmitigatie: van belang dat NL overheid de koppeling legt tussen werken aan klimaatmitigatie ‘hier’ en vermindering van effecten van klimaatverandering ’daar’ (in OS landen). Hoe meer we kunnen doen aan mitigatie, hoe minder schade er zal zijn door klimaatverandering voor de OS landen.

Klimaatadaptatie:
Rampen treffen de armsten het hardst. Vaak wonen ze op gevaarlijke locaties en zijn dus kwetsbaar voor natuurrampen, zoals overstromingen of droogte. Door klimaatverandering nemen deze rampen in aantal en in ernst toe. Voor het NL ontwikkelingsbeleid is het van belang om bij klimaatadaptatie een geintegreerde benadering te bevorderen: werken aan een combinatie van rampenpreventie (disaster risk reduction), klimaatadaptatie en beter beheer van het ecosysteem, om zo het risico op natuurrampen te verminderen en de bestaanszekerheid van gemeenschappen veilig te stellen. Daarnaast is het van belang om te werken met een multi-stakeholder benadering: zorgen dat de lokale bevolking en civil society organisaties een stem hebben bij het bepalen van het beleid en de programma’s van de overheid m.b.t. klimaatadaptatie. Ook de rol van het bedrijfsleven (lokale en internationale private sector) moet hierin worden meegenomen.

Regelmatig worden we geconfronteerd met humanitaire crises in de wereld, veroorzaakt door oorlogsgeweld en/of natuurrampen. De armsten zijn degenen die hun huizen, banen en landbouwgrond moeten achterlaten wanneer ze op de vlucht slaan voor oorlogsgeweld. In fragiele staten is er vaak een versterking tussen risico’s op conflict en op natuurgeweld: door droogtes of overstromingen kunnen mensen ontheemd raken, wat het risico op conflict versterkt; en door conflicten kunnen mensen hun bestaanszekerheid niet waarborgen, wat in tijden van droogte extra risico’s op bv. honger oplevert. Daarom is er een dringende noodzaak voor het NL OS beleid om zowel noodhulp en wederopbouw te blijven ondersteunen middels flexibel inzetbare budgetlijnen, en om klimaat adaptatie programma’s te ondersteunen die werken aan de vermindering van het risico op (natuur)rampen.

Bijlage