Vernieuwd Beleid Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Reactie
Naam | PeaceTech Lab NL (L Wiggers) |
---|---|
Plaats | Den Haag |
Datum | 21 maart 2018 |
Vraag3
Verminderen van armoede en ongelijkheidWe zien de resultaten van de wereldwijde samenwerking: extreme armoede en honger zijn teruggedrongen; kindersterfte neemt af en we worden ouder dan ooit. Een historisch aantal kinderen gaat naar school. Dat is te danken aan economische ontwikkeling, ontwikkelingssamenwerking en wetenschappelijke vooruitgang. Maar economische ongelijkheid neemt tegelijkertijd toe.
Daarnaast staan, na een periode van bijna wereldwijde versterking van fundamentele rechten, democratie en vrijheden in veel landen onder druk. De vorderingen op het gebied van gelijke rechten en kansen voor vrouwen zijn traag en beperkt. Organisaties die opkomen voor mensenrechten en rechten van minderheden lopen op veel plaatsen gevaar. Het ontwikkelingsperspectief van landen, met name in Sub-Sahara Afrika, wordt uitgehold door een vicieuze cirkel van instabiliteit, bevolkingsgroei, werkloosheid (met name onder jongeren) en klimaatverandering. Deze trends vormen een bedreiging voor de sociale samenhang in meerdere landen, en voor Nederland.
Nederlandse ontwikkelingssamenwerking richt zich momenteel op voedselzekerheid en landbouw, water; seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (bijvoorbeeld voorbehoedsmiddelen, veilige abortussen), en veiligheid en rechtsorde. Zoals ook in het regeerakkoord wordt aangekaart zal het vernieuwde beleid een grotere nadruk leggen op het aanpakken van onderliggende oorzaken van instabiliteit, armoede, ongelijkheid en irreguliere migratie, met een extra aandacht voor de meest kwetsbaren zoals vrouwen en kinderen.
Vraag 3: Welke nieuwe aandachtsgebieden zou het kabinet kunnen identificeren? De middelen zijn beperkt dus we moeten kiezen, daarom ook aan u de vraag: welk aandachtsgebied behoeft minder nadruk?
- Het Nederlandse ontwikkelingsbeleid moet zich volgens onze overtuiging richten op sectoren waar Nederlandse expertise het meest toegevoegde waarde heeft: food/agri en water. Instabiliteit die veroorzaakt is door water- en voedselconflicten heeft grote impact op vrede en veiligheid in ontwikkelingslanden en opkomende landen. Deze beide aandachtsgebieden food/agri en water hebben veel verbinding met elkaar en hebben een prominente plaats binnen de SDG’s. In food/agri en water zit onze kennis, van Wageningen Universiteit via Rabobank tot Friesland Campina en van Deltares via Universiteit Delft tot Witteveen+Bos Raadgevend Ingenieurs. Daar hebben we als land een uitstekende wereldwijde reputatie, veel meer dan bij voetbal of CO2-reductie. Hier liggen grote kansen voor het Nederlands bedrijfsleven, kunnen Nederlandse inspanningen van grote waarde zijn voor economische ontwikkeling en het voorkomen van ellende en gaan aid & trade dus goed samen. Aandachtsgebied één is dus food/agri en water.
- Naast de keuze voor de inhoudelijke aandachtgebieden food/agri en water bepleiten wij ook meer focus bij de keuze van het instrumentarium. Bijna 300 miljoen mensen in Afrika bezitten een mobiele telefoon en een verdrievoudiging is voorspeld voor 2021. De mobiele telefoon is tegelijkertijd een bron van informatie en een kanaal voor verspreiding ervan. Satellieten leveren een schat aan geodata. De verzameling van ‘big data’, zoals media- en geo-data, en de vertaling van data in indicatoren geven inzicht in ontwikkelingen en behoeftes van mensen in ontwikkelingslanden en verrijken en sturen het beleid en de concrete actie. Aandacht voor de ‘media, tech en data industry’ en de innovatieve oplossingen die zij oplevert (maar ook oor de ‘downside’ van manipulatie en surveillance) is daarom zeer van belang. Er liggen grote kansen voor partnerschappen tussen de private sector, overheid en NGO’s om dit te stimuleren. Dat krijgt dus wat ons betreft meer aandacht als het gaat om het in te zetten instrumentarium: media, tech en data.
- Een terechte vraag is waaraan minder aandacht kan worden gegeven. Dat antwoord is niet zo moeilijk: aan alles dat niet food/agri of water is. Natuurlijk kan er nog steeds aandacht zijn voor het stimuleren van ondernemerschap, voor duurzame productie. Maar alleen als er een direct verband is met de food/agri of water.
- Only by making tough but smart choices we can punch above our weight.