BHOS-beleidsnota

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 14 april 2022

Vraag7

Ontwikkelingssamenwerking
Development cooperation

Nederlandse inzet op Ontwikkelingssamenwerking

Nederland is op verschillende thema’s actief op gebied van ontwikkelingssamenwerking. Zo investeren we in het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG’s) en zetten we extra in op opvang in de regio, toegang tot vaccins, klimaatadaptatie en -mitigatie. Nederland gaat door met wat goed gaat en focust op waar Nederland goed in is, zoals verbinding tussen diplomatie en ontwikkelingssamenwerking. Meer informatie over het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid van Nederland is te vinden op www.nlontwikkelingssamenwerking.nl.

7. Waar is Nederland op het gebied van ontwikkelingssamenwerking volgens u goed in? Op welke thema’s zou Nederland een aanjagende rol kunnen vervullen?

(EN)
Dutch development cooperation activities

The Netherlands is actively pursuing a number of policy themes in the area of development cooperation. For example, we're investing in efforts to advance the Sustainable Development Goals (SDGs), reception in the region, access to vaccines, and climate adaptation and mitigation. The Netherlands will continue its efforts in areas where progress is being made and will focus on its strengths, such as linking diplomacy and development. For more information about Dutch development policy, go to www.nlontwikkelingssamenwerking.nl.

7. In your opinion, what are the Netherlands’ strengths when it comes to development cooperation? In which policy themes could the Netherlands play a leading role?
Nederland kan en moet een aanjagende rol vervullen in het agenderen van huwelijkse gevangenschap.

Huwelijkse gevangenschap is een situatie waarin de vrouw wilt scheiden, maar haar man niet mee wilt werken. Deze gedwongen voortzetting van het huwelijk is een vorm van huwelijksdwang. De Nederlandse jurisprudentie erkent huwelijkse gevangenschap als een onrechtmatige daad en een schending van mensenrechten. Nederland is het eerste land ter wereld dat huwelijkse gevangenschap strafbaar heeft gesteld en die civielrechtelijke maatregelen heeft genomen met Wet Tegengaan Huwelijkse gevangenschap. Deze nieuwe wet maakt het scheiden uit een religieus huwelijk makkelijker voor vrouwen, om zo huwelijkse gevangenschap te voorkomen.

Maar huwelijkse gevangenschap is niet alleen een nationaal, maar ook een internationaal fenomeen. Zoals Fred Teeven in zijn functie als staatssecretaris van Justitie zei; ‘Als Nederlandse scheidingen overal erkend zouden worden, was er geen sprake meer van huwelijkse gevangenschap.’

Zo lang dit niet het geval is, is het belangrijk om zowel als Nederland maar ook in EU-verband in gesprek te gaan met de landen waarvan het familierecht huwelijkse gevangenschap kan veroorzaken en een dialoog met deze landen aan te gaan. Femmes for Freedom (FFF) pleit ervoor dat de familierechtelijke situatie rond huwelijkse gevangenschap standaard een gespreksonderwerp wordt bij het afsluiten van nieuwe samenwerkingsovereenkomsten met landen die onze echtscheidingsbeschikkingen niet erkennen. Ook zou het goed zijn als EU te bekijken hoe de noodzaak om huwelijkse gevangenschap tegen te gaan, in internationale mensenrechtenverdragen, resoluties en Europese wetgeving opgenomen kan worden. Buiten de EU kan Nederland huwelijkse gevangenschap op internationale evenementen zoals de CSW of de AVVN agenderen.

De zienswijze van FFF met betrekking tot de internationale agendering van huwelijkse gevangenschap wordt sinds 2014 ook gesteund door de Kamer gesteund. Maar ondanks de vele verzoeken van de Kamer en toezeggingen van de regering aan de Kamer is huwelijkse gevangenschap na meer dan tien jaar nog steeds niet internationaal geagendeerd door de regering. Ook is het geen onderwerp van de Taskforce Vrouwenrechten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid kon in de Kamerdebatten van 2019 en 2020 geen voortgang melden over de internationale agendering van huwelijkse gevangenschap.

Vraag9

Een donor met durf

De Nederlandse internationale inzet is gedurfd, omdat we financiële investeringen koppelen aan onze diplomatieke inzet en expertise. We continueren thema’s waar we traditionele meerwaarde hebben: seksuele en reproductieve rechten en gezondheid (SRGR), water, voedselzekerheid en veiligheid & rechtsorde. Daarbij kunnen we nog meer gebruik maken van het diplomatieke gewicht van o.a. de EU. We investeren in systeemverandering om te zorgen dat we de SDG’s in 2030 realiseren. Met systeemverandering bedoelen we dat we de systemen die armoede en ongelijkheid in stand houden aanpakken.

9. Op welke manier/welk vlak kan Nederland als donor nog meer durf te tonen?


(EN)
A bold donor

Dutch international efforts can be characterised as bold, because we link financial investment to diplomatic efforts and expertise. We will continue our work on themes where we have always added value: sexual and reproductive health and rights (SRHR), water, food security, and security and the rule of law. We will also make better use of the diplomatic weight of the EU. To ensure we achieve the SDGs by 2030, we will invest in systemic change, i.e. tackling the structures that maintain poverty and inequality.

9. In what ways or areas could the Netherlands, as a donor, be even bolder?
Nederland zet in op de thema’s mensenrechten, seksuele en reproductieve rechten, gezondheid, water, voedsel, veiligheid en rechtsorde, kindhuwelijken en vrouwenrechten. Ook komt Nederland op voor rechten van LHBTI’ers. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken komt terecht op voor rechten van LHBTI'ers en het homohuwelijk, waarom komt het Ministerie van Buitenlandse Zaken niet op voor de rechten van migranten-en vluchtelingenvrouwen en hun recht om te kunnen scheiden? Nederland kan nog meer verschil maken en haar gedurfdheid laten zien door ook op te komen voor de vele migranten-en vluchtelingenvrouwen die te maken hebben met huwelijkse gevangenschap.