Wet CO2-heffing industrie

Reactie

Naam ir. PJ van Vemde
Plaats Arnhem
Datum 26 mei 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel CO2-heffing industrie? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Wat mij vooral opvalt in dit wetsvoorstel:
1. De voorzichtigheid waarmee de aanpak van de industrie wordt omgeven. Er zijn vrijstellingen, ontheffingen, gratis emissierechten en correctiemogelijkheden achteraf. Je zou willen dat dit kabinet ook zo zorgvuldig met haar burgers omgaat. Het doel dat de concurrentiepositie niet mag worden aangetast zal dan ook wel worden gehaald. Voor het klimaatdoel is dat meer onzeker.
2. Dat het bedrijf Booking.com, dat hoteleigenaren uitknijpt en 40% winst maakt op haar omzet, door dit kabinet een forse belastingverlaging heeft gekregen voor haar innovatieve aanpak schept in dit verband weinig vertrouwen.
3. Het is niet eenvoudig om te bepalen welke bedrijven nuttig zijn en welke niet. Toch zouden we bedrijven die slechte of nutteloze dingen produceren ten koste van veel grondstoffen en energie niet meer moeten willen bij de huidige klimaatproblemen. Een visie hierop ontbreekt, maar tegelijk krijgt de glastuinbouw een vrijstelling in deze wet. Wat is er zo nuttig aan het aardbeien eten met kerstmis? Mensen die dat toch nog willen, zouden daarvoor juist nu een hogere prijs moeten betalen. Dus geen goed aardgas en wel een CO2-heffing. De vervuiler betaalt moet juist hier gaan gelden.
4. Voor sommige bedrijven zijn investeringen over meerdere jaren nodig om de CO2-uitstoot omlaag te krijgen. Dan is een correctie achteraf misschien logisch. Maar voor andere bedrijven, waar met eenvoudige maatregelen de CO2-uitstoot beperkt kan worden, is het een kans om de maatregelen nog maar even uit te stellen. Achteraf corrigeren is een generieke maatregel die tot rare effecten kan leiden.

In algemene zin onderschrijf ik de inbreng van Milieudefensie:
Ik wil een ambitieuze en effectieve CO2-heffing voor de industrie. Dat is dus een heffing:
- Met een hoge prijs per ton CO2 , minimaal €50, en oplopend per jaar
- Waarbij de industrie geen vrijstellingen en voordelen meer blijft krijgen
- Die snel ingaat, niet pas in 2024, zoals nu gepland is

Met de opbrengst van de heffing kan de vergroening van grote vervuilers mooi worden betaald. Dan hoeven wij dat niet voor hen te doen, zoals nu het geval is. De opbrengst kan daarnaast ook huishoudens en kleine ondernemingen helpen met duurzame oplossingen, zoals woningisolatie en zonnepanelen.

De vervuiler betaalt. Logisch toch? Laten we bouwen aan een duurzaam en eerlijk Nederland. Voor iedereen.