Wet CO2-heffing industrie
Reactie
Naam
|
Fenna Feenstra
|
Plaats
|
Groningen
|
Datum
|
25 mei 2020
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel CO2-heffing industrie? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
CO2 heffing voor de industrie is niet meer dan logisch vanuit het "vervuiler betaalt" principe. Nu is er sprake van een oneerlijke situatie. De grootvervuiler betaalt maar heel weinig per ton CO2 ten opzicht van het MKB en de huishoudens. Dat is niet eerlijk. Wat mij betreft mag de CO2-heffing voor de industrie zo snel mogelijk. Ambitieus en effectief.
Dat is dus een heffing:
- Met een hoge prijs per ton CO2 , minimaal €50, en oplopend per jaar
- Waarbij de industrie geen vrijstellingen en voordelen meer blijft krijgen
- Die snel ingaat, niet pas in 2024, zoals nu gepland is
Het zal een goede stimulans voor de industrie zijn om te vergroenen en projecten te heroverwegen op milieubelasting. Het zal verduurzaming stimuleren. De opbrengst van de CO2 heffing kan juist gebruikt worden om deze vergroening te betalen. Nu leggen we zowel de lasten als de vergroeningsopgave bij het MKB en de huishoudens. Dat is niet eerlijk maar ook nog eens niet effectief. Met een CO2 heffing kunnen we niet alleen de industrie verduurzamen maar de opbrengst van de CO2 heffing kan daarnaast ook huishoudens en kleine ondernemingen helpen met duurzame oplossingen, zoals woningisolatie en zonnepanelen.
Een transitie naar een duurzame wereld kan alleen maar als de lasten en lusten eerlijk verdeeld worden is en het beleid gedragen wordt door iedereen. Lusten en lasten eerlijk verdelen hoort ook CO2-heffing voor de industrie bij zonder vrijstellingen. Je kunt niet verwachten dat lage inkomens hogere energierekeningen gaan betalen en de industrie buiten schot houden. Met CO2 heffing is er een kans. Een kans op een duurzaam en eerlijk Nederland. Voor iedereen.