Wet CO2-heffing industrie

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 28 mei 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel CO2-heffing industrie? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Geachte heer, mevrouw,

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om te reageren op het wetsvoorstel CO2-heffing industrie.
Naar mijn mening zal het wetsvoorstel niet effectief uitwerken, omdat het lang niet ambitieus genoeg is. Omdat het wetsvoorstel niet effectief is, is het ook niet eerlijk: aangezien dit wetsvoorstel de industrie niet dwingt hun CO2-emissies voldoende terug te brengen, komt het probleem bij de burgers te liggen. Ofwel ondervinden burgers hierdoor op termijn klimaatschade, ofwel burgers worden door dit wetsvoorstel genoodzaakt de te lage industriële CO2-reductie te compenseren door hun eigen CO2-uitstoot onevenredig veel te verminderen.

Daarom vraag ik u de volgende aanpassingen aan het wetsvoorstel te doen:
- Een prijs per ton CO2 die veel hoger is en elk jaar stijgt, om zodoende een toenemende druk op uitstoters van CO2 te leggen hun emissie omlaag te brengen. In het huidige wetsvoorstel gaat het om een heffing die als vaste kostenpost in het bedrijfsmodel opgenomen kan worden, en zullen bedrijven niet lang meer stilstaan bij hun CO2-uitstoot na het ingaan van deze wet. Ik stel een startprijs van 50 euro per ton CO2 voor, oplopend per jaar.
- Voldoen aan het beginsel dat 'de vervuiler betaalt' uit het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Geen enkel industrieel bedrijf zou daarom nog vrijstellingen voor de CO2-heffing of anderszins voordelen uit de emissie van CO2 moeten krijgen.
- Ingang per direct, en niet pas in 2024.

Wat betreft het beginsel dat 'de vervuiler betaalt', kan de opbrengst van de heffing gebruikt worden om de vergroening van grote vervuilers te helpen financieren. Op deze manier betaalt de belastingbetaler er niet aan mee, maar zijn vervuilers zelf verantwoordelijk voor de schade die ze aan Nederland toebrengen. Bovendien kan de opbrengst gebruikt worden om huishoudens en kleine ondernemingen te helpen bij het compenseren van CO2-emissies van het bedrijfsleven die desondanks blijven plaatsvinden. Denk bij dit soort duurzame oplossingen aan woningisolatie en zonnepanelen.