Wet CO2-heffing industrie

Reactie

Naam E. van Reesch
Plaats Bronckhorst
Datum 25 mei 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel CO2-heffing industrie? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Als betrokken burger en professional die zich inzet voor de SDG's en zich grote zorgen maakt om de toekomst van de planeet, pleit ik voor een effectievere CO2-heffing voor de industrie. Nederland heeft een veel te hoge uitstoot en behoort wat het gebruik van fossiele energie betreft nog steeds tot de hekkensluiters in de EU. Dit is niet te rechtvaardigen voor zo'n rijk land. De industrie is veel te lang ontzien, daar plukken we nu de wrange vruchten van. Het argument van level playing field is niet acceptabel als het gaat om een acute crisis. De klimaatcrisis treft nu al miljoenen mensen in hun bestaanszekerheid, vooral mensen in de armste landen die er niets aan kunnen doen dat de aarde opwarmt. Voor hen is er ook geen level playing field.

Helaas blijkt vrijwilligheid niet te werken, dat zien we keer op keer. De vervuilers moeten gaan betalen. Als we treuzelen is de prijs voor de samenleving straks nog veel hoger. Dat is onverantwoord. Veel bedrijven vinden zelf dat een serieuze prijsprikkel het enige is dat leidt tot snelle verduurzaming. Er is geen tijd te verliezen. Voor bedrijven die wel investeren in een duurzame bedrijfsvoering is dat ook voor eerlijker.

Ik pleit voor een heffing met een hoge prijs per ton CO2 , minimaal €50, en oplopend per jaar, voor alle uitstoot. Een heffing die snel ingaat en niet pas in 2024.
Daarnaast zijn andere maatregelen nodig, zoals het afschaffen van vrijstellingen voor vervuilende industrie, een drastische verhoging van de gasprijs voor de industrie, en ook wetgeving die kwantitatieve beperkingen aan het CO2-gebruik oplegt. Want het mag niet zo zijn dat de bedrijven met het meeste geld onbeperkt kunnen blijven vervuilen. Met de opbrengsten van deze drastische maatregelen kunnen duurzame initiatieven van bedrijven en herscholing van werknemers voor ander, sociaal en ecologisch duurzaam werk royaal door de overheid worden ondersteund.