wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting

Reactie

Naam UNETO-VNI en UNETO-VNI verzekeringen (Mr. L.V.J.M. Rolf)
Plaats Zoetermeer
Datum 23 december 2018

Vraag1

De beleidstheorie heeft als uitgangspunt dat via (zorg)inhoudelijke afspraken besparingen voor een bepaalde groep worden gerealiseerd; zodat de korting voor deze groep wordt opgebracht door deze besparingen. In de praktijk zien we dat de korting niet opgebracht wordt door besparingen, maar via een opslag op de premie betaald wordt door alle verzekerden. Wat vindt u daarvan en waarom vindt u dat?
Dat is geen correcte aanname. In sectoren met grote collectiviteiten die werkgevers aanbieden aan werknemers is veel maatwerk en besparing mogelijk. Er is sprake van ketenafspraken in de totale verzuim en zorg benadering. Er zijn specifieke instrumenten voor de sector die de duurzame inzetbaarheid bevorderen. Verder is er sprake van innovatie in onze sector met TNO en het Ministerie van SZW over vitaliteit en duurzaamheid. Dat soort trajecten zijn erg waardevol.

Vraag2

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering van de mogelijkheden tot risicoselectie via de collectiviteiten?
In grote collectiviteiten is dat anders geregeld, daar is geen sprake van bij aanmelding via de werkgever.

Vraag3

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering het aantal aangeboden collectiviteiten?
Ja, het aantal kleine collectiviteiten zal verminderen en mogelijk ook grotere collectiviteiten.

Vraag4

Wat is uw algemene reactie op de in de AMvB voorgestelde maatregel?
DE analyse zou nog eens goed gemaakt moeten worden er is veel verschil tussen collectiviteiten. Sommige geven uitsluitend korting andere maken maatwerkoplossingen die kostenbeparend zijn met betrekking tot verzuim en zorgkosten en zorgen voor duurzame inzetbaarheid.

Idee kan zijn om een onderscheid te maken tussen beide collectief. Een maatwerkcollectief een hogere korting toestaan.

Bijlage