Contourenbrief verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken op basis van suikergehalte

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Gassel
Datum 16 mei 2024

Vraag1

Toelichting
Sinds 1993 heeft Nederland een verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken, waaronder frisdrank, vruchten- en groentesappen en alcoholvrij bier. De huidige belasting heeft hetzelfde tarief voor alle dranken, of er nu veel of weinig suiker inzit. De overheid overweegt nu om een suikerbelasting op alcoholvrije dranken in te voeren. Dranken die geen of weinig suiker bevatten (zoals zero/light frisdrank en mineraalwater met een smaakje) zullen daardoor goedkoper worden dan nu, en dranken die veel suiker bevatten (zoals cola en energiedrank) duurder. De reden van deze suikerbelasting is het bevorderen van de gezondheid door het tegengaan van overgewicht.

Vraag
Vindt u dat de overheid overgewicht en obesitas moet bestrijden door de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken voortaan te baseren op het suikergehalte van de drank? Hierdoor worden dranken die geen of weinig suiker bevatten goedkoper dan nu, en dranken die veel suiker bevatten duurder dan nu.
Ja, ik vind dat de overheid hierin verantwoordelijkheid moet nemen.
Tot nu toe werd het initiatief overgelaten aan "de markt" en dat heeft niet gewerkt. In "de markt" wordt alleen gelet op de financiële prikkel - geld verdienen. en niet op gezondheid.
Buiten de "suikertax" moet er ook meer aandacht komen voor gezonde voeding (geen witmeelprodukten, goede vetten, zo min mogelijk additieven, voldoende groente/fruit), gezonde leefwijze, voldoende ontspanning. Voorlichting op lagere- en middelbare scholen, voorlichting op TV, voorlichting op sociale media.
Alleen de overheid kan hierin stappen ondernemen door meer belasting op suikerhoudende voedingsmiddelen te heffen, onderwijsprogramma's aan te passen, goede programma's te bevorderen voor mensen die niet meer naar school gaan.

Vraag2

Toelichting
Het uitgangspunt bij de invoering van suikerbelasting is dat hetzelfde bedrag wordt opgehaald als nu. Naast het behalen van belastingopbrengsten komt er een extra doel bij met de omzetting naar een suikerbelasting: het bevorderen van de gezondheid door het tegengaan van overgewicht. Dit doel kan op twee manieren worden bereikt: consumenten kiezen vaker voor dranken waar minder suiker in zit en producenten verlagen de hoeveelheid suiker in hun dranken. Daarbij speelt dat alcoholvrije dranken natuurlijke en toegevoegde suikers kunnen bevatten. Voorbeelden van dranken met alleen natuurlijke suikers zijn melk en pure vruchten- en groentesappen. Voorbeelden van dranken waar tijdens de productie suiker wordt toegevoegd, zijn frisdrank en chocolademelk. De Gezondheidsraad adviseert zo min mogelijk suikers binnen te krijgen via dranken. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om natuurlijke suikers of toegevoegde suikers. Dat komt omdat het lichaam de suikers op dezelfde wijze verwerkt, het maakt niet uit of het natuurlijke of toegevoegde suikers zijn. Daarnaast is het zo dat het eten van bijvoorbeeld fruit meer vult dan het drinken van sap. En je voor één glaasje sap meerdere stukken fruit nodig hebt. Zo krijg je ongemerkt in korte tijd veel suikers binnen als je sap drinkt in plaats van dat je fruit eet.

Vraag
Vindt u dat de belasting moet gelden voor alle alcoholvrije dranken, ongeacht of die natuurlijke of toegevoegde suikers bevatten? Of moet de belasting alleen gelden voor dranken met toegevoegde suikers, met als gevolg dat de prijs voor deze dranken extra sterk stijgt?
Het moet gelden voor alle dranken met een grenswaarde aan suikergehalte. Dan bedoel ik dat voor
- gewone melk, die lactose (is melksuiker) bevat, geen belasting moet worden betaald. Wel belasting betalen voor alle bewerkingen van melkprodukten waaraan suiker wordt toegevoegd.
- sojamelk met eenzelfde ongerekende hoeveelheid suiker als de lactose in koemelk, ook geen belasting.
- alle andere met diezelfde omgerekende hoeveelheid suiker, ook geen belasting.
- sojamelk en andere granen-peulvruchten-/notenmelk zonder toegevoegde suikers, geen belasting.

Vraag3

Toelichting bij vragen 3 en 4
In de contourenbrief zijn vijf mogelijke scenario’s van de belasting uitgewerkt (scenario I, II, III, IVa en IVb). In scenario I vallen alle alcoholvrije dranken onder belasting en zijn er geen uitzonderingen. Vervolgens worden in de scenario’s daarna steeds meer dranken van de belasting uitgezonderd. Over die uitgezonderde dranken hoeft dus geen verbruiksbelasting te worden betaald, maar de belasting op andere dranken zal dan hoger worden. Dit komt omdat de totale opbrengst van deze verbruiksbelasting hetzelfde moet blijven. In de contourenbrief (zie ‘relevante documenten’) leest u meer over de argumentatie en de effecten van elk scenario.

Scenario I: geen dranken uitgezonderd.
Scenario II: alleen mineraalwater uitgezonderd.
Sceanario III: mineraalwater uitgezonderd. Zuivel en sojadranken met een laag suikergehalte uitgezonderd.
Scenario IVa: mineraalwater uitgezonderd. Zuivel en sojadranken uitgezonderd (ongeacht suikergehalte). Pure vruchten- en groentesappen belast met het laagste tarief.
Scenario IVb: mineraalwater uitgezonderd. Zuivel en sojadranken uitgezonderd (ongeacht suikergehalte). Pure vruchten- en groentesappen uitgezonderd.

Vraag
Welk scenario heeft het meest uw voorkeur en waarom?
Scenario 3 als voorkeur.
In dit scenario is de consumptie van suikers het minst en heeft dus het meeste effect.
Bij dit scenario zou ik ook inbegrepen willen zien andere dranken die gemaakt zijn van granen, peulvruchten, noten - zonder suiker uiteraard.

Vraag4

Vraag
Welk scenario heeft het minst uw voorkeur en waarom?
Scenario IVb als minst wenselijk.
In dit scenario is de kans dat mensen toch kiezen voor de meest zoete variant zeer groot en dan heeft de maatregel niet het gewenste effect.

Vraag5

Toelichting
Het overheidsbeleid is ‘bier met alcohol moet altijd duurder zijn dan fris’. Als er een verbruiksbelasting op basis van suikergehalte komt, kan ervoor worden gekozen de bieraccijns te verhogen omdat het tarief voor frisdranken met veel suiker (zoals reguliere cola of energiedrank) anders hoger is dan de bieraccijns. Een andere mogelijkheid is om toe te staan dat alcoholhoudend bier lager belast kan zijn dan frisdrank met veel suiker. Het uitgangspunt dat bier altijd duurder moet zijn dan fris, geldt dan niet meer. Over deze afweging leest u meer in de contourenbrief (zie ‘relevante documenten’).

Vraag
Vindt u dat bier altijd hoger belast moet zijn dan alcoholvrije dranken, ook als die alcoholvrije dranken veel suiker bevatten? En maakt het daarbij voor u uit dat de accijns op alcoholhoudende bieren hierdoor omhoog gaat?
Ik vind het niet erg dat door de maatregel alcoholhoudend bier duurder zou worden.
Het consumeren van alcohol is niet zo gezond, in veel gevallen zelf schadelijk....
Ook van het drinken van alcohol worden mensen dik. Dus als het doel is om overgewicht aan te pakken, moet je ook zeer zeker aan alcoholbeperking denken.