Contourenbrief verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken op basis van suikergehalte

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Bilthoven
Datum 21 mei 2024

Vraag1

Toelichting
Sinds 1993 heeft Nederland een verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken, waaronder frisdrank, vruchten- en groentesappen en alcoholvrij bier. De huidige belasting heeft hetzelfde tarief voor alle dranken, of er nu veel of weinig suiker inzit. De overheid overweegt nu om een suikerbelasting op alcoholvrije dranken in te voeren. Dranken die geen of weinig suiker bevatten (zoals zero/light frisdrank en mineraalwater met een smaakje) zullen daardoor goedkoper worden dan nu, en dranken die veel suiker bevatten (zoals cola en energiedrank) duurder. De reden van deze suikerbelasting is het bevorderen van de gezondheid door het tegengaan van overgewicht.

Vraag
Vindt u dat de overheid overgewicht en obesitas moet bestrijden door de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken voortaan te baseren op het suikergehalte van de drank? Hierdoor worden dranken die geen of weinig suiker bevatten goedkoper dan nu, en dranken die veel suiker bevatten duurder dan nu.
Geachte Heer Katan,
Basis regel moet zijn: KISS.
Op alle dranken moet een EU compatibel etiket staan. Daarop moet het percentage suikers expliciet worden aangegeven.
Anders mag het in de EU niet verkocht worden. Die gegevens moeten in de registratie van de super bekend zijn.
Is het niet simpeler om de suikertaks te koppelen aan dranken die meer dan bijv. 0,5% (0,5 gr per 100 ml) bevatten?
Dat lijkt ingewikkeld maar dat is het niet. In supermarkt kassa's wordt precies bijgehouden hoeveel van elk product wordt verkocht. De barcode, liefst asap te completeren met een QR, daar zijn ze in Brussel vast voorstander van.
In die QR moeten dus ook de leesbare gegevens van het EU compatibel leesbaar etiket staan. Fluitje van een ICT cent. Zie verdere uitwerking.

Vraag2

Toelichting
Het uitgangspunt bij de invoering van suikerbelasting is dat hetzelfde bedrag wordt opgehaald als nu. Naast het behalen van belastingopbrengsten komt er een extra doel bij met de omzetting naar een suikerbelasting: het bevorderen van de gezondheid door het tegengaan van overgewicht. Dit doel kan op twee manieren worden bereikt: consumenten kiezen vaker voor dranken waar minder suiker in zit en producenten verlagen de hoeveelheid suiker in hun dranken. Daarbij speelt dat alcoholvrije dranken natuurlijke en toegevoegde suikers kunnen bevatten. Voorbeelden van dranken met alleen natuurlijke suikers zijn melk en pure vruchten- en groentesappen. Voorbeelden van dranken waar tijdens de productie suiker wordt toegevoegd, zijn frisdrank en chocolademelk. De Gezondheidsraad adviseert zo min mogelijk suikers binnen te krijgen via dranken. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om natuurlijke suikers of toegevoegde suikers. Dat komt omdat het lichaam de suikers op dezelfde wijze verwerkt, het maakt niet uit of het natuurlijke of toegevoegde suikers zijn. Daarnaast is het zo dat het eten van bijvoorbeeld fruit meer vult dan het drinken van sap. En je voor één glaasje sap meerdere stukken fruit nodig hebt. Zo krijg je ongemerkt in korte tijd veel suikers binnen als je sap drinkt in plaats van dat je fruit eet.

Vraag
Vindt u dat de belasting moet gelden voor alle alcoholvrije dranken, ongeacht of die natuurlijke of toegevoegde suikers bevatten? Of moet de belasting alleen gelden voor dranken met toegevoegde suikers, met als gevolg dat de prijs voor deze dranken extra sterk stijgt?
Er staat altijd: koolhydraten......% waarvan suikers.....% Simpeler kan het niet. Gebruik dat laatste %.

Vraag3

Toelichting bij vragen 3 en 4
In de contourenbrief zijn vijf mogelijke scenario’s van de belasting uitgewerkt (scenario I, II, III, IVa en IVb). In scenario I vallen alle alcoholvrije dranken onder belasting en zijn er geen uitzonderingen. Vervolgens worden in de scenario’s daarna steeds meer dranken van de belasting uitgezonderd. Over die uitgezonderde dranken hoeft dus geen verbruiksbelasting te worden betaald, maar de belasting op andere dranken zal dan hoger worden. Dit komt omdat de totale opbrengst van deze verbruiksbelasting hetzelfde moet blijven. In de contourenbrief (zie ‘relevante documenten’) leest u meer over de argumentatie en de effecten van elk scenario.

Scenario I: geen dranken uitgezonderd.
Scenario II: alleen mineraalwater uitgezonderd.
Sceanario III: mineraalwater uitgezonderd. Zuivel en sojadranken met een laag suikergehalte uitgezonderd.
Scenario IVa: mineraalwater uitgezonderd. Zuivel en sojadranken uitgezonderd (ongeacht suikergehalte). Pure vruchten- en groentesappen belast met het laagste tarief.
Scenario IVb: mineraalwater uitgezonderd. Zuivel en sojadranken uitgezonderd (ongeacht suikergehalte). Pure vruchten- en groentesappen uitgezonderd.

Vraag
Welk scenario heeft het meest uw voorkeur en waarom?
Scenario I gewoon alle dranken met een EU etiket op basis van % suikers. EU etiket ook laten afdrukken als QR.
Dat kan iedere ICT amateur in een week.

Vraag4

Vraag
Welk scenario heeft het minst uw voorkeur en waarom?
IVb uitzonderingen maken de regel ingewikkeld. Niet doen.
Laat de kassas van de supers op korte termijn de beslissing nemen op basis van >0,5% suikers in de basis registratie van het product. Completeer het EU etiket met een QR waarin ALLE gegevens van het oogleesbare EU etiket ook staan. Dat maakt het voor de kassa's eenvoudiger. En ook "leuk" en informatief voor de comsument, die een appje kan hebben dat zegt "te zoet of niet te zoet", vinden de mensen leuk en worden ze zich positief bewust van hun koopgedrag. Kan ook nog helpen bij allergien, die ik nu vaak niet eens kan lezen. Waarom kunnen musea dat wel en drankproducenten niet?

Vraag5

Toelichting
Het overheidsbeleid is ‘bier met alcohol moet altijd duurder zijn dan fris’. Als er een verbruiksbelasting op basis van suikergehalte komt, kan ervoor worden gekozen de bieraccijns te verhogen omdat het tarief voor frisdranken met veel suiker (zoals reguliere cola of energiedrank) anders hoger is dan de bieraccijns. Een andere mogelijkheid is om toe te staan dat alcoholhoudend bier lager belast kan zijn dan frisdrank met veel suiker. Het uitgangspunt dat bier altijd duurder moet zijn dan fris, geldt dan niet meer. Over deze afweging leest u meer in de contourenbrief (zie ‘relevante documenten’).

Vraag
Vindt u dat bier altijd hoger belast moet zijn dan alcoholvrije dranken, ook als die alcoholvrije dranken veel suiker bevatten? En maakt het daarbij voor u uit dat de accijns op alcoholhoudende bieren hierdoor omhoog gaat?
Het leven is simpel.
Ik kijk in mijn koelkast, en volg mijn redeneringen:
Bijv. "Leffe Blond" is 0,5% suiker. 6,6% alcohol: dus alleen alcohol taks.
"Leffe Blond 0,0%" is 1,1% suiker en 0,0% alcohol: dus alleen suiker taks.
Dit alles op basis van etiket gegevens.
Bierbrouwers die èn >0,5% suiker èn >0,5% alcohol in hun biertje stoppen: suiker+alcohol taks

Nogmaals doe de EU etiket gegevens verplicht ook in een QR