Contourenbrief verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken op basis van suikergehalte
Reactie
Naam | NutriSense (Sportvoeding T.T. Van der Weerd) |
---|---|
Plaats | Amersfoort |
Datum | 6 juni 2024 |
Vraag1
ToelichtingSinds 1993 heeft Nederland een verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken, waaronder frisdrank, vruchten- en groentesappen en alcoholvrij bier. De huidige belasting heeft hetzelfde tarief voor alle dranken, of er nu veel of weinig suiker inzit. De overheid overweegt nu om een suikerbelasting op alcoholvrije dranken in te voeren. Dranken die geen of weinig suiker bevatten (zoals zero/light frisdrank en mineraalwater met een smaakje) zullen daardoor goedkoper worden dan nu, en dranken die veel suiker bevatten (zoals cola en energiedrank) duurder. De reden van deze suikerbelasting is het bevorderen van de gezondheid door het tegengaan van overgewicht.
Vraag
Vindt u dat de overheid overgewicht en obesitas moet bestrijden door de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken voortaan te baseren op het suikergehalte van de drank? Hierdoor worden dranken die geen of weinig suiker bevatten goedkoper dan nu, en dranken die veel suiker bevatten duurder dan nu.
Suikerhoudende dranken worden duurder, zodat mensen eerder kiezen voor gezondere dranken. Ik snap het initiatief, maar wat als datzelfde initiatief negatief werkt voor de gezondheid en prestaties van sporters?
Als het doel is om de volksgezondheid te bevorderen, werkt het averechts om sportdrankpoeders (met koolhydraten/suikers) voor sporters zwaarder te belasten.
Ik begrijp dat de verbruiksbelasting is bedoeld om suikerhoudende dranken minder populair te maken. Echter is het hierin belangrijk om onderscheid te maken tussen welke producten per definitie ‘slecht’ zijn en welke producten juist belangrijk kunnen zijn voor de gezondheid en prestaties van sporters. Dranken die veel suiker bevatten zijn niet per definitie slecht. Daarom is het belangrijk om te kijken naar het gebruiksmoment én het doel van het gebruik van koolhydraten.
Onze sportdrankpoeders zijn speciaal voor sporters ontwikkeld (op basis van wetenschappelijk onderzoek) en niet te vergelijken met frisdranken of andere dranken in fles.
Sporters mengen zelf de sportdrankpoeder met water in een bidon. Dit is om de werkelijk benodigde hoeveelheid koolhydraten tijdens het sporten bij zich te hebben. Dit soort sportdrankpoeders gebruik je tijdens het sporten, zoals bij een lange fietstocht of tijdens de Olympische spelen in Parijs (waar veel van onze klanten/sporters deelnemen) en niet wanneer je thuis op de bank zit.
Koolhydraten zijn helemaal niet slecht als je sport. Sterker nog, koolhydraten zijn essentieel tijdens langdurig of intensief sporten. Sporters gebruiken koolhydraten als belangrijkste bron van energie om hun prestatie neer te zetten.
Het voornemen om sportdrankpoeders in de toekomst nog zwaarder te belasten baart ons zorgen. Door sportdrankpoeders zwaarder te belasten ga je sporters juist ontmoedigen om de goede voeding te gebruiken tijdens het sporten. Dit is slecht voor de gezondheid en prestaties van sporters.
Als oplossing zouden sportdrankpoeders niet in dezelfde categorie geplaatst moeten worden als limonades. Dan kan er onderscheid worden gemaakt tussen de specifieke functie van sportdrankpoeders en de reguliere consumptie van suikerhoudende dranken.
Sportdrankpoeders zouden bijvoorbeeld in de supplementen/medische categorie geplaatst kunnen worden. Sportdrankpoeders hebben namelijk een lichaam ondersteunende toepassing. Deze poeders helpen onder andere bij het voorkomen van blessures, voorkomen van uitdroging tijdens het sporten en bevorderen het herstel.