Wet deelgezag
Reactie
Naam
|
F de bree
|
Plaats
|
Huizen
|
Datum
|
30 april 2020
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te downloaden.
In uw nieuwsbericht doet u een wetsvoorstel genaamd deelgezag. U meld het volgende Deelgezag biedt hiervoor een oplossing en zorgt ervoor dat ouders samen met maximaal twee andere personen ook naar buiten herkenbaar de verantwoordelijkheid dragen voor de dagelijkse beslissingen over de opvoeding en verzorging.
Die dagelijkse beslissingen gaan bijvoorbeeld over de bedtijden, sportactiviteiten, speelafspraken, helpen bij het maken van huiswerk, grenzen stellen en corrigeren. Over grote beslissingen moeten opvoeders met deelgezag op de hoogte worden gesteld en mogen zij adviseren. Denk bijvoorbeeld aan de inschrijving op een school, het instemmen met een (ingrijpende) medische behandeling of het openen van een bankrekening. De uiteindelijk beslissing hierover blijft aan de ouders van het kind. Deelgezagdragers krijgen ook een recht op informatie van bijvoorbeeld leraren op school.
Kort samengevat zegt u hiermee dus dat de wetgever oftewel de overheid in staat wordt gesteld het ouderlijk gezag en de verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt te ondermijnen. Het wordt voor u als overheid dus makkelijker om ouders uit hun ouderlijke macht te zetten.
Het wetsvoorstel dat u doet is te breed geformuleerd en zoals ik het lees raakt het alle ouders / voogden in Nederland. Ook de ouders die geen deelgezag nodig hebben.
Wanneer krijgt iemand deelgezag oftewel in welke gevallen of situaties zal er besloten worden tot deelgezag over te gaan (bij huiselijk geweld? Het behalen van slechte cijfers op school? Of een stapje verder te gaan het weigeren van bepaalde medische ingrepen?) Gebeurt dat in overleg of wordt dat door de staat of een instantie opgelegd? Kortom heel veel vragen en onduidelijkheid in welke situaties u deelgezag wilt opleggen.
Kort samengevat: Ik vind dit een gevaarlijke ontwikkeling die vergaande gevolgen kan hebben in de toekomst op alle ouders met kinderen. U geeft aan een oplossing te bieden maar u geeft onvoldoende aan in welke specifieke omstandigheden de wetgever in staat is om iemand uit zijn ouderlijke macht te zetten (dit is immers wat u doet bij het aanstellen van een derde persoon die vervolgens beslissingsbevoegd is).