Wetsvoorstel dubbele achternaam
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
11 februari 2021
|
Vraag1
Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Om kort te gaan, al sinds 01-01-1998 heeft het overgrote merendeel van de ambtenaren van de burgerlijke stand deze wens. Daarnaast heeft de Nederlandse wetgever niet zijn "finest hour" gehad na het arrest Garcia Avello - Weber waar ook is beslist voor een samengestelde familienaam. Dus ja, kan mij niet snel genoeg!
Vraag2
Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Iedere persoon in Nederland heeft een BSN, dus waarom zo lastig blijven doen over een dubbele geslachtsnaam? Kunnen wij als ambtenaren van de burgerlijke stand dan ook gelijk buiten rechte beslissen over voornaam wijzigingen, heel graag!
Vraag3
In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Zie mijn reactie bij de vorige vraag. "What's is a name"?
Vraag4
Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Ik zou nog veel verder willen gaan door het wijzigen van geslachtsnamen en voornamen uitsluitend bij de ambtenaar van de burgerlijke stand neer te leggen. De kennis en ervaring op het gebied van internationaal privaatrecht is daar in goede handen! Daarnaast worden belanghebbenden op onnodige kosten gejaagd door in sommige gevallen een verzoekschrift in te dienen door een (dure) advocaat bij de rechter. Het alternatief is zeer eenvoudig, laat de ambtenaar van de burgerlijke stand beslissen hierin!
Vraag5
Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Ik voorzie dat personen die voor deze wetgeving kinderen hebben gekregen dan wel zelf hinder ondervinden van het niet kunnen kiezen, welke geslachtsnaam zij wensen, in sommige gevallen niet kunnen meedelen. Iets met het gelijkheidsbeginsel...