Wetsvoorstel dubbele achternaam
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Voorburg
|
Datum
|
15 februari 2021
|
Vraag1
Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Dit is een belangrijke wetswijziging. De keuzemogelijkheid is wat mij betreft essentieel in een modern gelijkwaardig mensbeeld dat in dit geval letterlijk doorwerkt naar de volgende generatie.
Vraag2
Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
1. Een kind hoeft niet overgeleverd te zijn aan gedwongen willekeur om van de achternaam van één ouder te dragen
2. Indien beide ouders sterk gehecht zijn aan hun achternaam, is het enorm pijnlijk om te moeten kiezen voor één naam. Het kan een gevoel zijn van 'winnen' of 'verliezen' en dat is wel het allerlaatste waarmee je bezig wilt zijn bij het krijgen van een kindje.
3. Het huidige recht zorgt soms voor het 'uitsterven' van bepaalde achternamen
Vraag3
In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Vanuit de filosofie dat het gaat om de gelijkheid tussen beide ouders zou het logischer zijn om al bestaande dubbele achternamen gelijk te stellen aan nieuwe dubbele achternamen.
Vraag4
Is het wetsvoorstel correct en compleet?
In het wetsvoorstel ontbreekt een belangrijk aspect, namelijk een peildatum/terugwerkende kracht. Deze zou kunnen ingaan bij publicatie van de werkgroep liberalisering naamrecht 2009, en op zijn laatst op 29 januari 2019 op moment dat de motie Groothuizen en Bergkamp werd aangenomen door de Tweede Kamer.
Vanwege de duidelijke kamermeerderheid en toezegging van de minister om de motie uit te voeren, was het immers duidelijk en in redelijkheid bekend dat deze wetswijziging op enig punt zou worden geëffectueerd en hebben (nieuwe) ouders sindsdien keuzes gemaakt op basis van de aanname dat op enig punt zij beide namen zouden kunnen geven aan hun kind.
Vraag5
Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Mogelijk zal de wet in het begin wat verwarring opleveren voor allerlei administratieprocessen. Op termijn zal men hier aan wennen.