Wetsvoorstel dubbele achternaam
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Lochem
|
Datum
|
16 februari 2021
|
Vraag1
Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Hier ben ik groot voorstander van. Ik heb 2 kinderen uit een eerdere relatie met mijn achternaam. Inmiddels ben ik verloofd en heb ik een dochtertje met mijn verloofde. Wij willen graag een gezin vormen met 1 achternaam; we nemen elkaars achternaam aan maar willen ook graag dat onze dochter die beide achternamen gaat voeren.
Vraag2
Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Voordelen: meer maatwerk dat ook beter past bij situaties zoals het mijne waarin gescheiden ouders elk nog een kind krijgen
Nadelen: duidelijke regels nodig omtrent wat te doen zodra het kind in kwestie gaat trouwen of een kind krijgt
Vraag3
In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Dat lijkt me niet heel nodig - uiteindelijk komt een kind dat een dubbele achternaam gaat krijgen ook in die situatie en zal het 1 van de 2 achternamen meenemen naar zijn of haar kind.
Vraag4
Is het wetsvoorstel correct en compleet?
NEE: ik zou graag met terugwerkend kracht mijn dochter dezelfde achternaam geven welke mijn vriendin en ik ook gaan voeren zodra we getrouwd zijn. We hebben nu noodgedwongen een van onze achternamen moeten kiezen (met een kanttekening dat we liefst beide achternamen voeren- als het goed is)
Daarnaast, wat gebeurd er als we een 2e kind krijgen en hem of haar een dubbele achternaam willen geven. Dat kan dan niet meer omdat we eerder al gedwongen werden om 1 van de 2 achternamen te kiezen..
Vraag5
Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Een 2e kind van dezelfde ouders moet nu dezelfde achternaam voeren. Maar er is niet voorzien in de wens van ouders die hun 1e kind liever een dubbele achternaam hadden gegeven (en daarmee ook hun 2e kind).