Wetsvoorstel dubbele achternaam
Reactie
Naam
|
Drs. P.W. Molleman
|
Plaats
|
Nijmegen
|
Datum
|
10 februari 2021
|
Vraag1
Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Zeer positief. Een belangrijke ontwikkeling in de gelijkheid tussen man en vrouw. Verder voorkomt het ruzies (en daarmee relatieproblemen) als beide ouders graag hun naam willen doorgeven aan hun kind en je maar voor 1 achternaam kunt kiezen. Dat probleem is hiermee opgelost. Binnen onze relatie zorgde het namelijk voor spanningen en hoogoplopende ruzies, omdat wij allebei graag onze achternaam aan onze kinderen wilde geven, maar we moesten een keus maken. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen een "balletje op te gooien"; als het een dochter werd, zouden we kiezen voor de achternaam van mijn vrouw, bij een zoon voor mijn achternaam. Het werd een dochter. Ik was superblij met een dochter, maar het blijft een grote teleurstelling en het is moeilijk dat ze niet mijn naam draagt. Ik snapte de argumenten van mijn vrouw om onze kinderen haar achternaam te geven, maar ik vind dat het dragen van mijn achternaam de band tussen vader en kind versterkt. Voor een moeder bestaat er geen twijfel of zij de moeder is; je hebt een duidelijke biologische band en natuurlijke symbiose met het kind en daardoor voel ik me als vader toch wat op achterstand staan. Met mijn achternaam geef ik een duidelijk signaal; dit kind is van mij en dat wil ik iedereen laten weten. Bovendien erken ik daarmee het vaderschap, neem ik volledige verantwoordelijkheid en zal ik alle bijbehorende plichten vervullen. Het is wellicht symbolisch, maar voor mij was het wel belangrijk. Gelukkig komt deze wet er nu en kunnen we ons kind, hopelijk op korte termijn, met terugwerkende kracht een dubbele achternaam geven.
Vraag2
Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Ik zie louter voordelen. Zoals gezegd voorkomt het ruzies binnen de partnerrelatie als je geen keus hoeft te maken voor 1 naam.
Vraag3
In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
prima.
Vraag4
Is het wetsvoorstel correct en compleet?
ik kan niet vinden of het met terugwerkende kracht geldt. Daarvoor zou ik sterk willen pleiten. Omdat wij onze dochter alsnog graag een dubbele achternaam willen geven. Verder zou ik pleiten voor een vrijheid in keuze van de volgorde van de achternamen. Wij willen graag nu mijn achternaam eerst gevolgd door die van mijn vrouw.
Vraag5
Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Geen.