Wetsvoorstel dubbele achternaam
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
11 februari 2021
|
Vraag1
Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Heel goede zaak. Ik vind het gek dat Nederland zo strikt is in het beleid rondom naamgeving van kinderen.
Vraag2
Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Voordelen: Er zijn steed meer stellen die een verschillende achternaam hebben, maar nu wordt vaak alleen de vader's naam doorgegeven aan de kinderen. Dit lijkt mij een goede middenweg naar een gelijkere samenleving. Het is eigenlijk heel gek dat ik we de achternaam van mijn betovergrootvader weet, maar niet die van mijn moeder's moeder.
Nadelen: wellicht dat als dit een zeer populaire optie wordt, we over tientallen jaren kinderen krijgen met zeer lange achternamen als alle vier de achternamen van de grootouders worden doorgegeven. Echter, dit is in Spanje ook niet het geval, daar geven ouders ieder één van hun twee achternamen door aan hun kinderen.
Vraag3
In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Ik zou het persoonlijk logischer vinden als we, zoals in Spanje, een koppelteken gebruiken tussen de twee namen. Dit zou het ook gemakkelijker maken om de namen later 'los te koppelen' indien een kind slechts één van de twee achternamen wil houden, bijv. bij trouwen, of door wil geven aan hun kinderen.
Vraag5
Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Wellicht praktische problemen dat bij twee lange achternamen bepaalde formulieren te kort zijn om deze twee namen volledig in te vullen. Verder voorzie ik hoogstens bemoeienis van anderen ("wat gek dat jullie daarvoor hebben gekozen!").