Wetsvoorstel dubbele achternaam
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Enschede
|
Datum
|
21 maart 2021
|
Vraag1
Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Positief. Hopelijk is dit echter ook mogelijk met terugwerkende kracht
Vraag2
Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Ik zie alleen maar voordelen. Goed voor identificatie met beide families, goed voor emotionele binding, het zal meer duidelijkheid geven, en minder verwarring wanneer moeder een andere achternaam heeft dan haar kind.
Vraag3
In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Prima
Vraag4
Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Incompleet. De mogelijkheid tot aanpassing van de achternaam naar een dubbele achternaam moet ook mogelijk zijn voor kinderen die al geboren zijn. Ook voor hen gelden immers de voordelen (denk aan hun identiteit, en minder verwarring) waarom deze mogelijkheid er überhaupt komt. En ook voor ouders van bestaande kinderen kan het emotioneel belangrijk zijn eenzelfde achternaam te dragen. Dat blijkt wel uit het feit dat de contacten en ideeën rondom de petitie voor een wetswijziging voor het recht op een dubbele achternaam reeds gestart zijn in 2015. Lijkt me niet fair deze ouders dan allemaal uit te sluiten.
Vraag5
Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Geen, ik verwacht dat de kosten (ook voor terugwerkende kracht) mee zullen vallen, omdat niet iedereen hier gebruik van zal maken. Anders zou een kleine bijdrage gevraagd kunnen worden voor bijvoorbeeld ouders die de naam met terugwerkende kracht aan willen passen. Ook van andere ouders heb ik begrepen dat men blij zou zijn met de mogelijkheid om het aan te passen en dat er waarde aan gehecht wordt. Hier zou ik wel iets voor over hebben.