Wetsvoorstel dubbele achternaam

Reactie

Naam J. Mulder
Plaats Maarn
Datum 21 maart 2021

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Het recht op meerdere voorvader-namen is onvoldoende. Kinderen horen zelfgekozen achternamen te krijgen. Onze naamwet loopt achter op die van Engelstalige en Scandinavische Medelanders

Vraag2

Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Eén authentieke uniek naam zal prettiger zijn voor een kind dan twee. Het is echter een keus van ouders of ze een kind enkele of dubbele namen geven. Zoals kinderen dubbele roepnamen kunnen krijgen, horen ze ook dubbele achternamen te kunnen krijgen. Ook horen ouders hun kinderen discreet te kunnen vernoemen in voornamen.

Vraag3

In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Aantal achternamen is niet relevant. De inhoud en het doel van naam-verstrekking is relevant.

Vraag4

Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Nee. Er wordt slechts gefocust op kwantiteit (aantal oude achternamen). Niet op kwaliteit van de namen, keuzeproces (ooit in 1811 en nu) en burger-registratie-proces. Sinds 1811 zijn de tradities, cultuur en identiteit van het volk en de meid onveilig bij de Nederlandse overheid.

Vraag5

Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Het probleem van gelijknamigheid en gebrek aan unieke identiteit wordt niet in de kern opgelost. Praktische Nederlanders zullen weinig over gaan op dubbele achternamen. Men zal de namen moeilijker uit elkaar houden en uiteindelijk de eerste naam in de praktijk gebruiken.