Wetsvoorstel dubbele achternaam
Reactie
Naam
|
Roel Jonkman
|
Plaats
|
Groningen
|
Datum
|
14 maart 2021
|
Vraag1
Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
positief
Vraag2
Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
voordelen:
eerlijk. In dit systeem kunnen beide ouders hun naam doorgeven aan de volgende generatie. Het sluit aan bij naamsrecht in andere landen.
Nadelen:
Geen nadelen die een effect hebben op dit wetsvoorstel.
Vraag3
In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
De bestaande naam is een begrip voor die familie en degenen die hen kennen, dus daar moet je niets mee doen in de huidige generatie. Het zou het eerlijkst zijn om de generatie die daarop volgt wel een van de namen te moeten kiezen. De huidige werkwijze geeft dergelijke families een aparte status.
Een andere mogelijkheid is dat de wet meer flexibel wordt. Twee manieren die in Canada mogelijk zijn en ik graag terug zou zien in deze wet:
- dat het mogelijk wordt een achternaam als middelste naam (tweede voornaam) te voeren. Dat is nu expliciet verboden.
- dat het mogelijk wordt een deel van beide achternamen te gebruiken om een nieuwe achternaam te maken en die te hanteren.
Vraag4
Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Nee. Het is niet correct:
In het nieuwe artikel 5, lid 14 staat dat maximaal 1 van de twee namen van een ouder kunnen worden doorgegeven.
In de memorie van toelichting staat op pagina 4 dat dat wel mogelijk is.
In het voorbeeld daar:
ouder1: "De Vries Willems", ouder2: "Groen van der Laan"
kind: "De Vries Willems".
Dit is volgens de nieuwe wettekst niet mogelijk. De memorie van toelichting zou hier juist moeten zijn.
Het is mogelijk incompleet. Twee mogelijk verbetervoorstellen, om namen niet 'verloren te laten gaan' staan bij vraag 3. Een derde verbetermogelijkheid is om te doen wat in Frankrijk mogelijk is: ouders, (of het kind na 18 jaar), kan kiezen om de achternaam van de andere ouder op te nemen in de familienaam. Deze toevoeging maakt het mogelijk om retroactief gebruik te maken van deze wetswijziging.
Vraag5
Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Wanneer het kind met de dubbele achternaam gaat trouwen of zelf kinderen krijgt, krijgt het een moeilijke keuze voorgeschoteld: of het 'loyaal' is naar de ene of de andere ouder. Een minder populaire (bv buitenlandse) achternaam delft hierbij al snel het onderspit. Niet eerlijk. Dit kan pijn en verdriet geven. In het bijzonder voor kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden. De kans is groot dat de egalitaire gedachte achter de wet verloren gaat en dan kinderen druk voelen de patriarchische traditie voort te zetten.
Stamboom-makers moeten nu eens goed nadenken wat een stamboom eigenlijk betekent. Misschien krijgen we nu stambomen van beide geslachten.