Wetsvoorstel dubbele achternaam
Reactie
Naam
|
mr. S. Achterberg
|
Plaats
|
Haarlem
|
Datum
|
21 maart 2021
|
Vraag1
Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Zeer positief, zeker wanneer je kijkt naar de omringende landen had dit al veel eerder gemoeten, Nederland loopt hierin achter. In deze tijd waarin iedereen gelijk is, zou het mogelijk moeten zijn om de achternamen van beide ouders aan hun kind te schenken. Een kind is nakomeling van beide ouders, en dus zouden beide ouders het recht moeten krijgen om hun achternaam door te geven, zonder dat er één achternaam verloren gaat.
Vraag2
Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Voordelen: Geen strijd of spanningen tussen (toekomstige) ouders. Er wordt onderschat wat voor een emotionele impact deze keuze kan hebben. Wordt het jouw achternaam, of mijn achternaam? Wiens achternaam is dan belangrijker? Wie van de twee heeft meer recht om de achternaam door te geven? Traditioneel gezien de man, of is het aan de vrouw die het kind draagt en baart? Kies je voor de ‘mooiste’ achternaam?
Om voor mijzelf te spreken, mijn vriendin zat met tranen op het gemeentehuis tijdens de erkenning en ik heb deze erkenningsafspraak toen ook ter plekke uitgesteld, zodat wij nog andere mogelijkheden voor het geven van een dubbele achternaam konden onderzoeken. Bijvoorbeeld bevallen in België, wat wij nog serieus hebben overwogen. Maar helaas heeft Nederland het ook onmogelijk gemaakt om in ons buurland een dubbele achternaam te geven.
Nadelen: Ik zie geen nadelen, want iedere ouder kan voortaan bepalen of hun kind één achternaam of twee achternamen krijgt. Mensen die niets voelen voor dit wetsvoorstel, zullen er geen gebruik van maken. Ik ben bovendien van mening dat de overheid mij niet mag belemmeren om mijn kind een dubbele achternaam te geven.
Vraag3
In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Prima
Vraag4
Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Nee. Het gegeven dat er mogelijk geen overgangsbepaling gaat gelden is ronduit schokkend en juridisch discutabel. Zoals beschreven zijn er ouders die al heel lang uitkijken naar de voorgestelde wijziging.
Er worden schattingen gemaakt van mogelijke (extra) kosten maar deze kunnen in de praktijk veel lager uitvallen. Waarom bij voorbaat stellen dat er op dit moment geen dekking is voor genoemde kosten? Een eventuele oplossing zou kunnen zijn dat de ouders een deel van deze extra kosten zelf gaan dragen. Het is namelijk nu ook al mogelijk om tegen kosten een (achter)naamswijziging door te voeren.
En administratief gezien ís het al mogelijk om een dubbele achternaam door te voeren, bijvoorbeeld wanneer één van de ouders de Spaanse nationaliteit heeft. Of als iemand getrouwd is, dan kan je ook een dubbele achternaam voeren. Dus waarom zou dit nu niet met terugwerkende kracht kunnen worden doorgevoerd? De systemen en applicaties zullen worden ingeregeld voor de nieuw geboren kinderen na het in werking treden van deze wet; voor mij is het onduidelijk waarom het systeemtechnisch onmogelijk zou zijn, of duurder uit zou vallen, om de achternaam met terugwerkende kracht aan te passen.
Het feit dat deze wet alleen zou gaan gelden voor kinderen die worden geboren na de wetswijziging is mijns inziens in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Waarom zou mijn dochter geen dubbele achternaam mogen dragen en een kindje dat geboren wordt na deze wetswijziging wel? Vanwege de kosten? Stuurt u dan maar de rekening want ik ben bereid om ervoor te betalen. Hoe onrechtvaardig ik dit ook vind.
Vraag5
Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Ik zie geen problemen, want de diversiteit aan achternamen zal alleen maar toenemen. In plaats van een zoveelste “de Vries”, krijg je nu misschien een mooie combinatie van “de Bruin de Vries”. Wellicht dat men moet wennen aan het feit dat kinderen dubbele achternamen dragen en dit associëren met een volwassen persoon die getrouwd is met dubbele achternaam. Maar dit is een kwestie van tijd en lijkt mij niet van belang.