Wetsvoorstel dubbele achternaam
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
22 maart 2021
|
Vraag1
Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Positief, echter nog niet compleet. Ik mis de terugwerkende kracht. En bij voorkeur ook vastlegging welke volgorde in achternamen, bijvoorbeeld zoals in België, alfabetische volgorde.
Vraag2
Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Goed voor identiteit, binding. Minder verwarring. Doet meer recht aan gelijkheid.
Vraag3
In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
Goed de keuze bij de mensen zelf te laten.
Vraag4
Is het wetsvoorstel correct en compleet?
Incompleet, ik mis de terugwerkende kracht. Ook zal op deze manier alsnog de achternaam van de vader traditioneel op de eerste plek gezet zal worden. Ik zou daarom pleiten voor een aanpassing zoals in België, bij discussie wordt alfabetische volgorde gebruikt. Dit is meteen helder ook voor anderen. Vaders maken zich nog wel eens druk wat anderen ervan zullen vinden dat hun naam niet op de eerste plaats staat. Zijn bang als “watje” weggezet te worden. Of om aanzien te verliezen. Sommige vaders willen wel, maar zijn bang voor reacties van anderen. Dit heb ik meermalen gehoord, dat er toch lacherig wordt gedaan als voor de vrouw gekozen wordt. Door alfabetische volgorde toe te passen, hoeven vader zich niet druk te maken om de mening van anderen. Indien de volgorde op deze manier ondervangen is zal het geen discussie opleveren en zal vader er ook minder moeite mee hebben.
Dus bij discussie: alfabetische volgorde. Dit hoeft dan niet voor degenen die beiden anders willen. En met terugwerkende kracht.
Vraag5
Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
Zoals het er nu ligt alsnog discussie over volgorde van de naam.
Afspraak als bij discussie alfabetische volgorde zou geopend zijn.