Wetsvoorstel dubbele achternaam

Reactie

Naam mw J.A.M. de Koning
Plaats DELFT
Datum 9 februari 2021

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de verruiming van de keuzemogelijkheden voor achternamen?
Ik ben er als voormalig ambtenaar burgerlijke stand blij mee.

Vraag2

Welke voordelen ziet u aan een dubbele achternaam en welke nadelen?
Nadeel dat ik hier niet zie aangegeven wat deze wet doe bij een tweede kind. Het eerste kind kan geen dubbele naam krijgen, want toen was deze wet er nog niet. Het tweede en derde kind of nog meer kunnen die wel krijgen, alleen er is een eerste kind met enkele naam, dus dit kind kan geen dubbele geslachtsnaam verkrijgen.

Vraag3

In het voorstel worden al bestaande dubbele (of meervoudige) achternamen als één geheel behandeld. Wat vindt u daarvan?
prima

Vraag4

Is het wetsvoorstel correct en compleet?
ik mist vermelding ingang wet en eventueel terug werkende kracht voor kinderen die al geboren zijn nadat de wet naamskeuze in werking is getreden.

Vraag5

Welke problemen kan dit voorstel in de praktijk opleveren?
veel discussie aan de werkbalies. Onbegrip bij de burger wel het ene kind, maar niet het andere kind. Zoals nu als een kind in 2014 hier in Nl geboren is en een ander kind in 2021 in het buitenland. Het ene kind heeft 1 geslachtnaam en het andere kind heeft er twee. Ouders worden gedwongen om naamskeuze voor het tweede kind te doen omdat die 1 naam heeft. Nu wordt in Nl dan 1 kind voor deze wet heeft wettelijk 1 geslachtsnaam en als een kind binnen het gezin wordt geboren na deze wet mag er gekozen worden voor een dubbele geslachtsnaam, maar dat kan dan niet want er is al een kind met een gekozen geslachtnaam.