Erkende maatregelenlijst (EML) en terugverdientijdmethodiek glastuinbouwsector

Reactie

Naam Mediaverdi (Dhr J. Buis)
Plaats Aalsmeer
Datum 11 mei 2023

Vraag1

Eenieder kan reageren op de wijziging van de regeling, de voorgestelde erkende maatregelen, het onderdeel ‘De jaarlijkse besparing op de energiekosten in euro’s (Ben)’ van de terugverdientijdmethodiek en de nota van toelichting.
In principe kan iedereen idd reageren op de wijziging van de regeling. Echter voor bedrijven die voorheen hier nog niks mee te maken hebben gehad is het nog geen vanzelfsprekendheid dat zij de weg weten te vinden naar alle wijzigingen die in het verschiet liggen op het gebied van de energiebesparingsverplichtingen en de daarbij behorende administratie.
De toegevoegde lijst met te nemen maatregelen voor de glastuinbouw zijn te overzien en zijn, verwacht ik, veelal al toegepast bij de energie intensievere bedrijven. Voor energie extensievere bedrijven zie ik nog niet direct in de berekeningen hoe hiermee omgegaan wordt. Voor een gemiddelde kweker zijn de voorbeeld berekeningen niet te overzien/doorgronden. Kortom voor bedrijven die in de basis vallen onder de informatie plicht kan en mag niet verwacht worden dat die de ingewikkelde berekeningen, zoals in de bijlagen geschetst, kunnen uitvoeren.
Dus, voor energie extensieve bedrijven is het gauw een intensieve administratieve lastenverzwaring, met een maar gering te verwachten te behalen energie besparing. In de brief van TNO staat ook vermeld dat de bedrijven met een gasverbruik van onder de 170.000m3, maar 2% van het gas verbruiken in de sector, waar hebben we het over.
Het resultaat hiervan zal zijn dat het uitvoeren van de informatieplicht, moeizaam zal verlopen. De informatieplicht laten uitvoeren door een externe deskundige zal gevoelt worden als dat de overheid de individuele energie extensieve ondernemer op kosten jaagt voor een maar beperkt te behalen energiebesparing/milieuwinst.
Daarnaast is er bij een gering energie verbruik ook een veel langere terugverdientijd dan 5 jaar voor het inhuren van een externe deskundige en daarmee dus ook geen rendabele investering die gedaan kan of moet worden.
Eind conclusie, ik wordt nog niet enthousiast van deze administratieve lasten verzwaring. Het gevoel bekruipt mij dat ik net als bij de gecombineerde opgave per invulronde een hoop n.v.t. moet gaan invullen. Het zou ieder geval fijn zijn als na de eerste ronde invulling, alle punten waar n.v.t. is ingevuld, verwijderd zijn bij de volgende keer. Bij de gecombineerde opgave is dat jaarlijks een grote frustratie.