Wijziging Frequentiebesluit 2013 ter bescherming van de volksgezondheid tegen radiofrequente elektromagnetische velden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zeist
Datum 1 januari 2021

Vraag1

Wat is uw reactie op de voorgestelde wijziging van het Frequentiebesluit?
Hoewel de regels van ICNIRP door velen wordt gezien als maatgevend, is in de wetenschappelijke wereld al lang bekend dat deze veel te ruim zijn.
De door het ICNIRP opgestelde criteria zijn niet voldoende onderbouwd en houden rekening met te weinig factoren waardoor de mogelijke gezondheidseffecten makkelijk buiten beschouwing blijven.
Het koppelen van het frekwentiebesluit aan de (beperkte set van ) regels van het ICNRIP leidt bij mij dan ook tot grote zorgen omtrent de gevolgen voor de volksgezondheid op lange termijn.
Tevens word door dit aangepaste besluit gemeentes de mogelijkheid ontnomen om lokaal strengere regels te handhaven als men daar aanleiding to zou zien.
Het is, wederom, een beperking van keuzevrijheid op lokaal niveau ten gunste van de (grote) bedrijven en hun winsten.

Vraag2

Voor het maken van een eerste berekening voor de cumulatieve veldsterkte op een bepaalde plaats kan een frequentiegebruiker de op dit moment beschikbare gegevens in het Nationaal Antenneregister raadplegen (hoofdstuk 4 van het Frequentiebesluit 2013). Het Antenneregister zal de komende jaren worden uitgebreid met aanvullende gegevens, die het frequentiegebruikers makkelijker maken om te bepalen of hun beoogde frequentiegebruik op een bepaalde plaats tot overschrijding van de geldende basisrestricties kan leiden.

Welke technische informatie (over ander frequentiegebruik) hebt u als frequentiegebruiker nodig om bij de ingebruikneming van uw vergunde frequentieruimte op een bepaalde locatie te kunnen borgen dat de cumulatie van het totale frequentiegebruik niet leidt tot een overschrijding van de basisrestricties?
.