Wijziging Frequentiebesluit 2013 ter bescherming van de volksgezondheid tegen radiofrequente elektromagnetische velden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zwolle
Datum 2 januari 2021

Vraag1

Wat is uw reactie op de voorgestelde wijziging van het Frequentiebesluit?
Ik woon samen met een partner die stralingsgevoelig is. Dagelijks maak ik mee hoe zeer dit haar leven, en dat van de rest van ons gezin, bepaalt.
De onontkoombare blootstelling aan de vele stralingsbronnen betekent voor haar: hartkloppingen, hoofdpijn, concentratieproblemen, duizelingen, het gevoel van onderuit gaan en totaal niet meer functioneren.
Haar leven is eigenlijk meer OVERLEVEN. (en dat geldt voor veel stralingsgevoeligen).
Ik vind het zeer kwalijk, onwettig en verdrietig dat de overheid in ons welvarend, democratisch land niets voor deze groep mensen doet en de ogen sluit voor al het aanwezige bewijs dat straling gezondheidsschade kan veroorzaken.
Als burger verwacht ik van mijn overheid dat zij het voorzorgsprincipe hanteren en dat zij gezondheidsbelangen boven economische belangen stellen.
Ik vraag U dan ook met klem uw verantwoordelijkheid hierin te nemen!!

Vraag2

Voor het maken van een eerste berekening voor de cumulatieve veldsterkte op een bepaalde plaats kan een frequentiegebruiker de op dit moment beschikbare gegevens in het Nationaal Antenneregister raadplegen (hoofdstuk 4 van het Frequentiebesluit 2013). Het Antenneregister zal de komende jaren worden uitgebreid met aanvullende gegevens, die het frequentiegebruikers makkelijker maken om te bepalen of hun beoogde frequentiegebruik op een bepaalde plaats tot overschrijding van de geldende basisrestricties kan leiden.

Welke technische informatie (over ander frequentiegebruik) hebt u als frequentiegebruiker nodig om bij de ingebruikneming van uw vergunde frequentieruimte op een bepaalde locatie te kunnen borgen dat de cumulatie van het totale frequentiegebruik niet leidt tot een overschrijding van de basisrestricties?
-Onafhankelijk en degelijke onderzoeken/totaalmetingen, waarbij geen sprake is van belangenverstrengeling.
-Volledige openheid van zaken waar stralingsbronnen staan en sterkte (ook in kerken/molens en andere onzichtbare plekken)
-Juiste voorlichting m.b.t. stralingsgevaren, zoals die in andere landen al wel plaatsvindt.
-Het bieden van stralingsarme zones, zodat elektrogevoeligen/stralingsgevoeligen een plek hebben om te wonen/werken of te herstellen.
-Aanpassen van de ICNIRP richtlijnen naar bouwbiologische richtlijnen
-Hanteren van het voorzorgsprincipe!