Wijziging Frequentiebesluit 2013 ter bescherming van de volksgezondheid tegen radiofrequente elektromagnetische velden

Reactie

Naam Schooneveld Advies (Carolien Schooneveld)
Plaats Driebergen-Rijsenburg
Datum 3 januari 2021

Vraag1

Wat is uw reactie op de voorgestelde wijziging van het Frequentiebesluit?
Het is een kwalijk besluit, omdat het Voorzorgsprincipe t.a.v. de gezondheidsrisico's van elektromagnetische velden met voeten wordt getreden. Al sinds 1998 houd ik me bezig met elektrogevoeligheid, ofwel EHS. Het aantal mensen dat klachten ervaart door zendmasten stijgt ieder jaar; volgens steekproeven zou het gaan om 5 tot 7% van onze bevolking. Dat is een groep van zeker 600.000 mensen. De richtlijnen van de ICNIRP die nu dreigen te worden vastgesteld zijn volstrekt ontoereikend om de veiligheid van onze bevolking te waarborgen. Mijn advies is om de blootstellingsrichtlijnen van de SBM2015 uit Duitsland als richtlijn te nemen. Met die limieten knappen mensen met stralingsklachten op en wordt voorkomen dat er nieuwe bijkomen. Ja, dat heeft consequenties voor het uitrollen van 5G omdat de huidige blootstelling aan 2G, 3G en 4G (plus overige zendtechnieken) vaak al boven de veilige limieten uitkomen. Het is uw verantwoordelijkheid als Overheid om een goede afweging in deze te maken. De commerciële belangen van Telecombedrijven kunnen natuurlijk nooit prevaleren boven de gezondheid van burgers. Onze Gezondheidsraad adviseert niet voor niets om de mogelijke risico's van 26 GHz 5G eerst te onderzoeken voordat deze worden uitgerold. Stop 5G.

Vraag2

Voor het maken van een eerste berekening voor de cumulatieve veldsterkte op een bepaalde plaats kan een frequentiegebruiker de op dit moment beschikbare gegevens in het Nationaal Antenneregister raadplegen (hoofdstuk 4 van het Frequentiebesluit 2013). Het Antenneregister zal de komende jaren worden uitgebreid met aanvullende gegevens, die het frequentiegebruikers makkelijker maken om te bepalen of hun beoogde frequentiegebruik op een bepaalde plaats tot overschrijding van de geldende basisrestricties kan leiden.

Welke technische informatie (over ander frequentiegebruik) hebt u als frequentiegebruiker nodig om bij de ingebruikneming van uw vergunde frequentieruimte op een bepaalde locatie te kunnen borgen dat de cumulatie van het totale frequentiegebruik niet leidt tot een overschrijding van de basisrestricties?
Ik zou veel meer specifieke informatie willen ontvangen over de .zendprotocollen van de beoogde 5G, t.a.v. de huidige lagere frequenties en ook die van de millimetergolven.