Wijziging Frequentiebesluit 2013 ter bescherming van de volksgezondheid tegen radiofrequente elektromagnetische velden
Reactie
Naam | S.S. Kezer |
---|---|
Plaats | 's-Hertogenbosch |
Datum | 4 januari 2021 |
Vraag1
Wat is uw reactie op de voorgestelde wijziging van het Frequentiebesluit?Door de ICNIRP normen als richtlijn te nemen voor het hele land, wordt het groeiende aantal wetenschappers genegeerd, dat twijfels zet bij deze normen. Het valt te betwisten dat er geen discussie of controverse bestaat over het onderwerp van de veiligheid van EMV onder de blootstellingsnormen van de ICNIRP. Hoewel het gebruikelijk en van goede orde is, om advies in te winnen en over te nemen van specialisten in hun gebied, mag er in deze tenminste gekeken worden naar onderliggende motivaties van de leden van de ICNIRP, om specifieke wetenschappelijke kennis die mogelijke gezondheidsrisico’s aantoont, te negeren of af te doen als niet relevant -zonder van corruptie uit te gaan-. Om de normen landelijk beleid te maken en daarmee verder in te metselen in de samenleving, lijkt me dan onverstandig.
Ook is er een groep mensen die aangeeft gezondheidsklachten te ervaren in de buurt van EMV, onder de ICNIRP-normen. Hoewel er geen consensus bestaat over de oorzaak van hun gezondheidsklachten, blijkt wel dat het reduceren van de blootstelling aan EMV in het dagelijks leven, de klachten vermindert. Deze mensen worden steeds verder in het nauw gedreven door toenemende EMV in de omgeving. Hun leed is reëel, ernstig en soms gruwelijk en behoeft aandacht en hulp.
(Draadloze) Technologie kan ook op een gezondere manier worden toegepast, wanneer in de ontwikkeling en aanleg, rekening wordt gehouden met de risico’s voor de volksgezondheid.
Vraag2
Voor het maken van een eerste berekening voor de cumulatieve veldsterkte op een bepaalde plaats kan een frequentiegebruiker de op dit moment beschikbare gegevens in het Nationaal Antenneregister raadplegen (hoofdstuk 4 van het Frequentiebesluit 2013). Het Antenneregister zal de komende jaren worden uitgebreid met aanvullende gegevens, die het frequentiegebruikers makkelijker maken om te bepalen of hun beoogde frequentiegebruik op een bepaalde plaats tot overschrijding van de geldende basisrestricties kan leiden.Welke technische informatie (over ander frequentiegebruik) hebt u als frequentiegebruiker nodig om bij de ingebruikneming van uw vergunde frequentieruimte op een bepaalde locatie te kunnen borgen dat de cumulatie van het totale frequentiegebruik niet leidt tot een overschrijding van de basisrestricties?
n.v.t.