Wijziging Frequentiebesluit 2013 ter bescherming van de volksgezondheid tegen radiofrequente elektromagnetische velden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Papenhoven
Datum 3 januari 2021

Vraag1

Wat is uw reactie op de voorgestelde wijziging van het Frequentiebesluit?
In algemene zin wordt de rechtsbescherming van belanghebbenden tegen besluiten van lagere overheden ernstig bemoeilijkt, zo niet onmogelijk gemaakt. Er is geen, althans amper ruimte meer voor een oordeel omtrent concrete, individuele gevallen.
Daarnaast is er sprake van een forse asymmetrie, waarbij een burger moet strijden tegen overheid en industrie die te zeer "hand in hand" gaan. Daarnaast worden limieten ten onrechte beschouwd als veiligheidsgrens, zonder dat OBJECTIEVE zekerheid bestaat dat langdurige, continue (!) blootstelling daadwerkelijk veilig is. Binnen de wetenschap is veel discussie en uit diverse onderzoeken komt naar voren dat bij aanzienlijk lagere veldsterkten reeds effecten te verwachten zijn. Bovendien is er onvoldoende bekend wat effecten zijn van millimeter golven. Thermische effecten alleen zijn geen juiste maatstaf. Millimeter golven kunnen bijvoorbeeld via de lens een oog binnentreden en mogelijk inwendig oogletsel veroorzaken. Kortom, meer OBJECTIEF onderzoek is nodig!

Vraag2

Voor het maken van een eerste berekening voor de cumulatieve veldsterkte op een bepaalde plaats kan een frequentiegebruiker de op dit moment beschikbare gegevens in het Nationaal Antenneregister raadplegen (hoofdstuk 4 van het Frequentiebesluit 2013). Het Antenneregister zal de komende jaren worden uitgebreid met aanvullende gegevens, die het frequentiegebruikers makkelijker maken om te bepalen of hun beoogde frequentiegebruik op een bepaalde plaats tot overschrijding van de geldende basisrestricties kan leiden.

Welke technische informatie (over ander frequentiegebruik) hebt u als frequentiegebruiker nodig om bij de ingebruikneming van uw vergunde frequentieruimte op een bepaalde locatie te kunnen borgen dat de cumulatie van het totale frequentiegebruik niet leidt tot een overschrijding van de basisrestricties?
Vooral bij zeer hoge frequenties is het zeer waarschijnlijk dat er "hot spots" ontstaan in de veldsterkte, met name vanwege reflecties. Diverse omgevingsfactoren zoals bebouwing, voertuigen, reclameborden etc kunnen leiden tot aanzienlijke plaatselijke verhogingen van de veldsterkte. Om te waarborgen dat de veldsterkte bij de hot spots binnen limieten blijft, zal een statistische correctiefactor moeten worden toegepast. Ook moet rekening worden gehouden met effecten van dynamische antennepatronen (bijvoorbeeld electronic beamforming), die bij de berekening moeten worden betrokken. Ook kan er, bijvoorbeeld bij een opstelpunt op een bushokje, sprake zijn van cumulatie met mobiele apparaten. Een bus of tram die stopt, kan een forse modificatie van genoemde hot spots veroorzaken. Een adequate veiligheidsmarge is noodzakelijk om te waarborgen dat de statistische kans op overschrijding aanvaardbaar klein blijft.