Wijziging Frequentiebesluit 2013 ter bescherming van de volksgezondheid tegen radiofrequente elektromagnetische velden

Reactie

Naam J.J. Holterman
Plaats Haarle
Datum 4 januari 2021

Vraag1

Wat is uw reactie op de voorgestelde wijziging van het Frequentiebesluit?
Zowle voor- als tegenstanders van de huidige normen omtrent straling zijn het er over eens dat er onvoldoende gedegen onderzoek heeft plaatsgevonden omtrent de schadelijkheid van straling. Er zal dus eerst voldoende gedegen onderzoek moeten gaan plaatsvinden omtrent schadelijkheid van straling, alvorens men normen kan gaan vaststellen en deze normen verplicht te gaan stellen. Zolang deze gedegen onderzoeken nog niet hebben plaatsgevonden en zijn afgerond zal de laagst mogelijke waarde gehanteerd dienen te worden, dus een waarde waarover iedereen het eens is dat die waarde geen nadelige effecten heeft. Dus wijziging van het frequentiebesluit zoals nu is voorgesteld kan dus absoluut niet, en is dus een minachting van de overheid voor de mensen, dieren, planten en het milieu in het algemeen.

Vraag2

Voor het maken van een eerste berekening voor de cumulatieve veldsterkte op een bepaalde plaats kan een frequentiegebruiker de op dit moment beschikbare gegevens in het Nationaal Antenneregister raadplegen (hoofdstuk 4 van het Frequentiebesluit 2013). Het Antenneregister zal de komende jaren worden uitgebreid met aanvullende gegevens, die het frequentiegebruikers makkelijker maken om te bepalen of hun beoogde frequentiegebruik op een bepaalde plaats tot overschrijding van de geldende basisrestricties kan leiden.

Welke technische informatie (over ander frequentiegebruik) hebt u als frequentiegebruiker nodig om bij de ingebruikneming van uw vergunde frequentieruimte op een bepaalde locatie te kunnen borgen dat de cumulatie van het totale frequentiegebruik niet leidt tot een overschrijding van de basisrestricties?
Voldoende (dus meer) en gedegen onderzoek naar de schadelijkheid van straling. Zie ook reactie op vraag 1.