Wijziging Frequentiebesluit 2013 ter bescherming van de volksgezondheid tegen radiofrequente elektromagnetische velden

Reactie

Naam Hendrik Maryns
Plaats Haarlem
Datum 21 december 2020

Vraag1

Wat is uw reactie op de voorgestelde wijziging van het Frequentiebesluit?
In mijn ogen hoort volksgezondheid op één te komen en commerciële belangen op twee. De formulering van de inleiding hort dus omgedraaid:

‘Met het vaststellen van landelijke regels is beoogd volksgezondheid, leefmilieu en veiligheid zo goed mogelijk te beschermen bij de verdere uitrol van mobiele netwerken . Dit zorgt voor zekerheid EN VERTROUWEN bij burgers dat de elektromagnetische velden binnen de limieten blijven, ook als er meerdere antennes zijn of komen in hun directe omgeving.

In plaats van

‘Met het vaststellen van landelijke regels is beoogd de verdere uitrol van mobiele netwerken zo goed mogelijk te faciliteren binnen duidelijke kaders voor volksgezondheid, leefmilieu en veiligheid. Dit zorgt voor zekerheid bij burgers dat de elektromagnetische velden binnen de limieten blijven, ook als er meerdere antennes zijn of komen in hun directe omgeving.’

Verder is het kwalijk dat de normen vastgesteld worden door een commerciële organisatie, die belangen heeft in de telecomindustrie.

Tot slot zijn de lokale overheden het best in staat om te beoordelen waar hun bevolking behoefte aan heeft. In het kader van écht federalisme (in tegenstelling tot subsidiariteit), moet de beslissingsmacht dus bij gemeenten gelegd worden en niet omgekeerd, zoals hier voorgesteld wordt.

Alles tezamen is duidelijk dat deze nieuwe regelgeving vooral onder invloed van de technologiebedrijven tot stand is gekomen en niet door te luisteren naar burgers.

Vraag2

Voor het maken van een eerste berekening voor de cumulatieve veldsterkte op een bepaalde plaats kan een frequentiegebruiker de op dit moment beschikbare gegevens in het Nationaal Antenneregister raadplegen (hoofdstuk 4 van het Frequentiebesluit 2013). Het Antenneregister zal de komende jaren worden uitgebreid met aanvullende gegevens, die het frequentiegebruikers makkelijker maken om te bepalen of hun beoogde frequentiegebruik op een bepaalde plaats tot overschrijding van de geldende basisrestricties kan leiden.

Welke technische informatie (over ander frequentiegebruik) hebt u als frequentiegebruiker nodig om bij de ingebruikneming van uw vergunde frequentieruimte op een bepaalde locatie te kunnen borgen dat de cumulatie van het totale frequentiegebruik niet leidt tot een overschrijding van de basisrestricties?
n.v.t.