Energiebesparingsplicht Bal

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Veenendaal
Datum 14 december 2021

Vraag1

Wilt u reageren op de actualisatie van de energiebesparingsplicht? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
NB: tegelijk met deze consultatie wordt ook de actualisatie van de energiebesparingsplicht in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) geconsulteerd, artikel 3.84, zie www.internetconsultatie.nl/energiebesparingsplichtbbl. De wijzigingen in de energiebesparingsplicht in het Bal en Bbl zijn op elkaar afgestemd en zijn grotendeels gelijk. Consultatiereacties die op beide besluiten van toepassing zijn, zullen bij de overweging van beide besluiten worden meegenomen en hoeven dus niet twee keer te worden ingediend.
Wij zijn content met de voorgenomen harmonisatie van EED en Energiebesparingsplicht. Mits goed geïmplementeerd, is dit even effectief als voorheen maar wordt de administratieve last verlaagd. Wel hebben wij enkele opmerkingen:
• De Concernaanpak is een effectieve methode om onderzoekskosten te beperken zonder afbreuk te doen aan de doelstellingen en uitkomsten van de EED. Bij toepassing kan het voorkomen dat geen audit wordt verricht in gebouwen waarvoor wel een Energiebesparingsplicht geldt. Dit kan betekenen dat, naast de EED, aanvullend onderzoek moet worden gedaan voor de Energiebesparingsplicht. Daarom denken wij dat het zinvol is om de Concernaanpak ook binnen de Energiebesparingsplicht toe te passen.
• Mogelijk komt er een EED-verplichting op basis van het energiegebruik van een onderneming, in plaats van de omvang. Wij zien graag, dat dit zodanig wordt ingepast, dat dit geen gevolgen heeft voor het toepassen van de Concernaanpak.
• De EED wordt eenmaal per vier jaar ingediend, als één rapport. Aan de Informatieplicht wordt voldaan door dit eens per vier jaar, per gebouw en per maatregel, af te melden bij het RVO. Aan de Energiebesparingsplicht moet binnen een jaar na ingebruikname zijn voldaan. Op dit moment, vraagt het bevoegd gezag regelmatig om nieuwe vestigingen ook tussentijds (dus voor 2023) af te melden in het portal van RVO, ofwel tussentijds de Informatieplicht te actualiseren. Wij zien liever dat de handhaving op de Informatieplicht zich beperkt tot de formele indienmomenten (2019 – 2023 – 2027). Dit past beter binnen de voorgenomen harmonisering denken wij.
• De Energiebesparingsplicht en Informatieplicht zijn geregeld op basis van de Erkende Maatregelen Lijsten. Enige tijd geleden was er sprake van decentralisering, ofwel keuzevrijheid, per gemeente of per Omgevingdienst. Dat zou het zeer onoverzichtelijk maken voor grote organisaties met veel vestigingen verspreid over Nederland. In deze consultatie zien wij hier niets van terug. Wij gaan er daarom vanuit dat de centralisering niet langer wordt overwogen. Als dit een onjuiste aanname is, verzoeken wij u om hier op korte termijn helderheid in te verschaffen.
• Geheel zelfvoorzienende milieubelastende bedrijven zijn uitgezonderd van de geactualiseerde energiebesparingsplicht. Wanneer is een bedrijf precies zelfvoorzienend? Is dat bij nul op de meter? Mag er helemaal geen aansluiting op het net zijn? Een verduidelijking wat hier exact wordt bedoelt, is op zijn plaats.