Energiebesparingsplicht Bal

Reactie

Naam ISSO (ing. A.H.P. Derksen)
Plaats Rotterdam
Datum 14 december 2021

Vraag1

Wilt u reageren op de actualisatie van de energiebesparingsplicht? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
NB: tegelijk met deze consultatie wordt ook de actualisatie van de energiebesparingsplicht in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) geconsulteerd, artikel 3.84, zie www.internetconsultatie.nl/energiebesparingsplichtbbl. De wijzigingen in de energiebesparingsplicht in het Bal en Bbl zijn op elkaar afgestemd en zijn grotendeels gelijk. Consultatiereacties die op beide besluiten van toepassing zijn, zullen bij de overweging van beide besluiten worden meegenomen en hoeven dus niet twee keer te worden ingediend.
Vraag
Hoe gaat het ministerie de CO2-emissiefactoren berekening uitwerken en is directe afstemming met www.CO2emissiefactoren.nl mogelijk?

Toelichting op de vraag
Rekenen met CO2 emissiefactoren heeft in Nederland in de periode 2000 – 2014, de periode dat bedrijven begonnen met het opstellen van CO2 footprints, geleid tot heel veel discussie omdat afhankelijk van de uitgangspunten je andere CO2-emissiefactoren krijgt. Zo waren er 9 verschillende emissiefactoren voor elektriciteit in omloop. De wetenschap kwam hier niet uit en de geloofwaardigheid van CO2-berekeningen was erg laag.

In 2014 is de Green Deal CO2-emissiefactoren olv de ministeries van EZ en I&M afgesloten waarmee de overheid samen met tientallen andere stakeholders tot gezamenlijke uitgangspunten voor het opstellen, beheren en verspreiden van CO2-emissiefactoren is gekomen. Sinds die tijd gebruiken duizenden bedrijven, overheden, instellingen in Nederland de factoren van www.CO2emissiefactoren.nl en behoort de dagelijkse discussie over de emissiefactoren tot het verleden. Heden is de green deal zelfstandig verder gegaan en wordt www.CO2emissiefactoren.nl beheerd door Rijkswaterstaat (in opdracht van EZK), ondersteund door een werkgroep van tientallen stakeholders. Naar schatting maakt 95% van de footprints (die in Nederland opgesteld worden) gebruik van de rekenfactoren van CO2emissiefactoren.nl. Hiermee ligt er een duidelijk fundament onder CO2-berekeningen van bedrijven (semi)overheden en zorginstellingen.

Het niet afstemmen van de emissiefactoren met CO2emissiefactoren.nl brengt deze discussie weer terug en levert voor heel veel organisaties extra werk op.
In 2019 is dit ook gebeurd toen TNO, met het opstellen van de NTA8800 gericht op energiebesparing, in een bijlage nieuwe CO2 emissiefactoren geïntroduceerd heeft. Deze zijn vervolgens in het klimaatakkoord en het KEV rapport overgenomen en hebben daarmee een semi-officiële status gekregen, zonder dat er afstemming is geweest. Dit betreft weliswaar toekomstige emissiefactoren voor 2030, maar ze leveren desalniettemin behoorlijk wat verwarring op bij gebruikers. Deze verwarring willen wij graag voorkomen.
Vanuit ISSO maken we gebruik van de data op CO2emissiefactoren.nl voor onze webservice Energiecijfers & Tabellen (ect.isso.nl) .