Experimenteerregeling Schiphol

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Leiden
Datum 17 februari 2023

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op de regeling en de toelichting.
Zoals u misschien al op vliegherrie.nl h¬ad gezien, ervaart heel de omgeving van Schiphol post-corona een stuk meer overlast.

Wat de Merenwijk in Leiden betreft, liggen de aanvliegroutes bij oostenwind nu lager (600m) en lopen vaak (i.p.v. met een bocht over de weilanden ten noordoosten en noordwesten van de Merenwijk) recht over Oegstgeest, Warmond en Leiden.

De "afvlieghoogtes" zijn ook sterk verlaagd: het is nu gebruikelijk dat bij zuidenwind opstijgende toestellen van de Kaagbaan (soms elke 2 minuten) op 1500m hoogte (met de motoren op vol vermogen) over de Merenwijk, Oegstgeest of Warmond vliegen. Zo hebben we in de Merenwijk nu 365 dagen per jaar overvliegende toestellen.

Bovenstaande zaken veroorzaken veel extra geluidsoverlast en stressklachten (zelf ervaar ik hartkloppingen, hoge bloeddruk, jicht, hoofdpijn en slapeloosheid). Dit is nú al het geval, laat staan als het warmer wordt en we weer de tuin in willen en slapen met de ramen open. Daarnaast zullen de extra lading giftige uitlaatgassen (met ultrafijnstof, NOx, zwavel en zware metalen) op de lange termijn gaan zorgen voor veel meer problemen. Ik kan me niet eens voorstellen wat de gevolgen zijn als de (toch al niet WHO-conforme) richtlijnen nog verder opgerekt gaan worden.

Ik heb mijn huis (met veel moeite) in 2019 gekocht op een rustige plek. Ik heb hier maar kort van kunnen genieten vóór Schiphol, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven (zoals bij geen van de veranderingen die ze doorvoeren), de vliegroutes en hoogten veranderde. Ik ging graag wandelen en in mijn (eerste) tuin werken. Verhuizen is voor mij geen optie meer (misschien volgt u het nieuws wat betreft de huizenmarkt). Zo ben ik het afgelopen jaar getransformeerd van een (gezonde) trotse huiseigenaar naar iemand die zich binnen opsluit en het leven niet meer ziet zitten.