Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Deurne
Datum 1 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik heb al vele jaren een klein administratiekantoor.

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Ben bekend met veel fiscale regelingen. Ik heb vooral te maken met woning/hypotheken, heffingskortingen, autokosten zowel prive als zakelijk, zelfstandigen aftrek e.d.

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Op zich is er voor vereenvoudiging wel wat te zeggen, maar mensen met minder inkomen of veel (medische ) kosten enz. zijn in die ssituaties vaak de dupe. Dus krijg je toch weer uitzonderingen enz. enz., dus wordt het vanzelf weer moeilijker/ ingewikkelder. Want alles over een kam scheren kan bijna niet zonder dat er groepen de dupe worden van die zg. vereenvoudiging.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
zie vraag 3

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Zie hiervoor ook vraag 3. Daarbij komt nog, als er aanpassingen geregeld worden of subsidie-regelingen gemaakt worden, dan zijn er ook weer bepaalde groepen die hiervan misbruik maken hetgeen deze regelingen weer moeilijker maken of niet geheel terecht worden toegepast.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
?

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Vooral Box 3 !

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
nee

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Heffingskortingen?

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Woningen / hypotheekaftrek, alle ondernemersregelingen omdat er zonder ondernemingen geen inkomsten voor werknemers zijn! , zeker heffingskortingen om mensen te stimuleren om te werken.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
Over Box 3
Daar doet men in Den Haag al jaren heel moeilijk over, terwijl het niet zo moeilijk is !!
Om het rendement van spaarrekeningejn vast te stellen, heeft men ingewikkelde berekeningen gemaakt.
Dit is onzin, want zelfs de ontvangen rente van spaargeld staat op de bankafschriften ! Duidelijker en eerlijker kan niet !! Alle saldi staan al op het belastingformulier ingevuld, waarom de ontvangen rente niet ??
Blijkbaar begrijpen de ambtenaren in Den Haag niet hoe men aan rente kan komen !!
Tot het jaar 2001 moest ook alleen de ontvangen rente opgegeven worden en toen kon dat wel !! Zelfs handmatig !!
Hetzelfde geldt voor beleggingen. De waarde op de peildatum per 1-1 staat overal op, dus dan is al meteen duidelijk wat de meerwaarde is waarover belasting betaald zou moeten worden.
Zoals ze nu in Den Haag met Box 3 bezig zijn, zijn ze weer terug bij af !!
Leer kijken en rekenen !!